Még négy év és Washington több kőolajat exportálhat Oroszországnál

Az Egyesült Államok mintegy négy év múlva több kőolajat (feldolgozott olajtermékekkel együtt) exportálhat, mint Oroszország.

Még négy év és Washington több kőolajat exportálhat Oroszországnál
wikipédia

A Nemzetközi Energiaügynökség, az IEA hétfőn ismertetett tanulmányának az összeállítói szerint az Egyesült Államok 2024-re napi 4,7 millió hordó feldolgozott olajterméket és csaknem 4 millió hordó kőolajat exportál. Az export tekintetében ezzel az Egyesült Államok a második helyre lép előre, maga mögé szorítva Oroszországot és csupán napi 1 millió hordóval marad majd el a dobogó tetején jelenleg is álló Szaúd-Arábiától.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok 2024-re nettó olajexportálóvá válik, kivitele napi 0,8 millió hordóval felülmúlja majd a behozatalát. Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia a világ három legnagyobb olajtermelője, a nemzetközi energiaügynökség  számításai szerint hármójuk együttes termelése 40 százaléka a globálisnak.

Az IHS nemzetközi piackutató számításai szerint Oroszország, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kőolaj eladásából származó éves bevétele nagyjából azonos, mintegy 280 milliárd dollár. A GDP-hez képest viszont óriási az eltérés, az amerikai GDP 1 százalékát, az orosznak a 19 százalékát, a szaúdinak pedig 35 százalékát teszi ki az olajeladásból származó bevétel.

MTI