Még nem ért célba a honvédelmi miniszter feljelentése

2018. július 24. - 11:56 | Belföld

A Főügyészség (GP SR) egyelőre nem tartja nyilván Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter panaszát, melyet a szélsőjobboldali Szlovák Honvédek (Slovenskí Branci) ügyében akar benyújtani az ügyészségen.

Még nem ért célba a honvédelmi miniszter feljelentése
Forrás: slovenski-branci.sk

„A panasz beérkezése után a Főügyészség ügyésze megismerkedik az üggyel, kiértékeli azt, és dönt a további lépésekről” – közölte a TASR-rel Jana Tökölyová, az ügyészség szóvivője.

Gajdoš azt akarja, hogy a Főügyészség vizsgálja át ennek a félkatonai szervezetnek a tevékenységét, és mondja meg, hogy az összhangban van-e a törvényekkel, és hogy nem veszélyezteti-e Szlovákia biztonságát. Hangsúlyozta: Szlovákia egyetlen törvényes védelmi szervezete a Szlovák Fegyveres Erők (OS SR). Ezt a hétfői (július 23.) sajtótájékoztatón közölte a miniszter Pozsonyban.

„Az elmúlt napok sajtóhírei miatt úgy döntöttem, hogy panaszt nyújtok be a Főügyészségen, hogy vizsgálja át a Szlovák Honvédek félkatonai szervezetnek a tevékenységét” – jelentette ki. Gajdoš elutasítja, hogy valaki „ismeretlen célból militarizálja a társadalmat, és katonára játsszon”.

A miniszter azt szeretné hallani a Főügyészségtől, hogy a Szlovák Honvédek tevékenysége összhangban van-e Szlovákia törvényeivel.

„Nem lehet, hogy itt egy velünk párhuzamos katonai csoport működjön, amely a tevékenységével a fegyveres erők alternatívája akar lenni”

– hangsúlyozta a miniszter, aki elhatárolódott ennek a félkatonai szervezetnek a tevékenységétől. Az efféle szervezetekkel való együttműködést is elutasítja.

(TASR)