Még nem volt dél, mire Fico már mindenkinek eszet osztott!

2020. január 18. - 12:58 | Belföld

Programkonferenciát tart szombaton a Smer-SD, ezen mondott beszédet Robert Fico pártelnök, illetve Peter Pellegrini miniszterelnök is.

Még nem volt dél, mire Fico már mindenkinek eszet osztott!
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico emlékeztetett arra, hogy pártja antifasiszta, demokratikus, európai és euroatlanti irányultságot képviselő formáció, amely képes az önreflexióra. "Nagyra becsülöm, hogy 2018-ban jelentős belső döntéseket voltunk képesek meghozni, amelyek nem voltak könnyűk senki számára, számomra és mások számára sem voltak könnyűk, akik folytattuk" - húzta alá.

Megdicsérte Peter Pellegrini munkáját. Véleménye szerint a Smer-SD-nek nagy esélye van arra, hogy ismét megnyerje a parlamenti választásokat, amire február 29-én kerül sor.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy Szlovákia történetében egyetlen párt sem ment keresztül olyan szintű mediális mészárláson, mint a Smer.

Élesen bírálta Zuzana Čaputová köztársasági elnököt a Dobroslav Trnka exfőügyész szabadlábra helyezése kapcsán tett lépése miatt, az államfő ugyanis magához rendelte Jaromír Čižnár főügyészt és Milan Lučanský országos rendőrkapitányt, hogy magyarázatot adjanak a cselekményre. "Mégis mit kéne megmagyaráznia a főügyésznek és a rendőrkapitánynak?! Mégis hol élünk?! Vagy elfogadjuk, vagy nem fogadjuk el a büntetőjogi szervek döntéseit..." - fogalmazott.

A párt programja kapcsán megemlítette, hogy az három pilléren nyugszik:
Az egyik a nyugdíjasok 13. nyugdíjának bevezetése, amely mindenki számára egységesen 460 eurót jelentene.
A másik a családokat érinti: 13. családi pótlékban részesülnének, amit augusztusonként, a gyermekek iskolaévének kezdete előtt fizetnének ki.
A harmadik pillér az orvosok Szlovákiában való megtartását érinti - de leginkább kényszerrel. Fico azzal érvelt, hogy ha így megy tovább, akkor 2024-ben 3 ezer orvos hiányzik majd Szlovákiából. Emlékeztetett arra, hogy négy olyan egyetem is van Szlovákiában, amelyen orvosi tanulmányokat folytathatnak, a hatéves képzés pedig 50-55 ezer euró közti összegbe kerül. Éppen ezért szeretné elérni, hogy a végzett orvosok kénytelenek legyenek itthon ledolgozni 10 évet, ellenkező esetben, ha külföldre távoznak, 55 ezer eurót kellene fizetniük az államnak az itthon folytatott tanulmányaikért.

Fico megismételte a bevándorlókat és a már szlovákiai muszlimokat érintő magvas kijelentését is, miszerint "nem akarok itt egységes muszlim közösséget, nem akarok!".

(TASR)