"Még nevetett is közben" - mindenkit felelősségre vonna egy pszichológus a miloslavovi gyerekbandából

2022. január 7. - 09:43 | Belföld

Szlovákiában 14 év felett mindenki felel a saját tetteiért, noha a fiatalkorúak a kiszabható büntetés felét kaphatják. A Miloslavovban (Annamajor - Szenci járás) történt bántalmazási és megalázási esetnél egy pszichológus szerint 15-16 éves fiatalok voltak jelen, és mindenkit felelősségre kellene vonni, nemcsak magát a bántalmazót.

"Még nevetett is közben" - mindenkit felelősségre vonna egy pszichológus a miloslavovi gyerekbandából
Forrás: Markíza
Korábban:

Gyerekbandáról a rendőrség nem, mások viszont tudnak Miloslavovban

A rendőrség az ügy érzékenységére hivatkozva nem kommentálja a történteket, a Markíza által megszólított ügyvéd, Ondrej Laciak szerint több bűncselekmény gyanúja is felmerül. Teoretikusan szó lehet testi sértésről, garázdaságról, esetleg segítségnyújtás elmulasztásáról is, noha szerinte is tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét.

A fiatalok esetében - mint fentebb írtuk - a kiszabható büntetési tétel feleződik, garázdaságért így például 5 év helyett legfeljebb 2 és fél évet kaphatnak.

"Ha ez mind megjelent a közösségi hálón, akkor teljesen mindegy, az is felelős, aki ezt elkövette vagy okozta, és az is, aki csak nézelődött és nem tett semmit. Az az egy pedig még nevetett is közben, tehát semmi együttérzés, hogy itt valami rosszat csinálnak" - jegyezte meg Kata Piačková klinikai pszichológus.

Úgy véli, az áldozat számára ez traumát jelenthet egy életre, még ha most nem is emlékszik semmire. A borzalom képei ugyanis helyenként villanásszerűen jönnek elő. Az ilyen incidensről készült fotókat és videókat sokan megnéznek az interneten, ráadásul az áldozat egy kis faluból származik, így nehéz elkerülni, hogy mindenki tudja, kiről van szó.

"Szégyenérzet, szorongás, félelem, reménytelenség. A szociális hálón ez lavinaként terjed, és kínoz az attól való félelem, hogy ki mit fog gondolni róla"

- folytatja a pszichológus, aki szerint most sok múlik a szülőkön, akiknek azt ajánlja, ne helyezzék nyomás alá a gyermeket annak érdekében, hogy beszéljen a történtekről, hanem keressenek szakmai segítséget.

(Tvnoviny.sk)