Még nincs dráma, de két-három héten belül szükség lenne fagyra

Ha két-három héten belül nem jön az igazi tél, az mennyiségi és minőségi csökkenést okozhat térségünk gyümölcstermesztésben - mondta a Világgazdaságnak a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. 

Még nincs dráma, de két-három héten belül szükség lenne fagyra

Az enyhe időjárás nem okoz különösebb gondot, mivel január elején még mélynyugalomban vannak a gyümölcsfajok. Ha a következő két-három hét is ilyen enyhe lesz, és azután üt be egy mínusz 20 fokos fagy, az már károkat okozhat az állományban.

Egyelőre növényvédelmi gondok sincsenek, bár az is igaz, hogy az enyhe tél kedvez a levéltetvek és az atkák áttelelő tojásainak, ahogy a főleg a gabonatáblákat károsító mezei pockoknak is. Ezeket a kártevőket egy komolyabb, huzamosabb ideig tartó fagy képes érdemben gyéríteni. A csonthéjasoknál a hektáronkénti 500-800 euró, a körténél 650-1000 euró, az almánál pedig 650-2000 eurós védekezési költségen 10-20 százalékot is lehet spórolni, ha a tél elvégzi a megfelelő gyérítést - enyhe tél után ugyanekkora a védekezésre költött többletköltség is.

Még nem kell aggódniuk a gabonatermesztőknek sem. Számukra a hótakaró nélküli mínusz 20 fok veszélyesebb lenne, az egyes helyeken virágzó repce pedig majd lefagy és újra kihajt, ez még nem okoz károkat.

(MTI)