Még nincs egyezség a koalícióban az alkotmánybíró-jelöltekről

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy elkerüljék az alkotmányi válságot.

A kormánykoalíció egyelőre nem egyezett meg azzal kapcsolatban, hogy a 39 alkotmánybíró-jelölt közül ki lesz az a 18, akikre szavazni fognak.

Erik Tomáš, a Smer parlamenti képviselője vasárnap a TA3 politikai műsorában elmondta, nem egyszerű kiválasztani azt a 18 jelöltet, akik közül majd Andrej Kiska köztársasági elnök 9-et kinevez alkotmánybírónak.

Tomáš szerint azonban az ellenzéknek nincs oka szemrehányást tenni, hiszen még náluk sem született meg a döntés arról, hogy melyik 18 jelöltre szavaznak, keddig azonban még van idejük.

Veronika Remišová (OĽaNO) ellenzéki képviselő elmondta, az ellenzék eddig 11 jelöltet illetően egyezett meg, a párton belül azonban már kiválasztották a 18 jelöltet.

Remišová egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy február 16. után távozik az Alkotmánybíróság jelenlegi 9 bírója, és amennyiben a parlament nem választja ki addig a 18 jelöltet, komoly problémák merülhetnek fel. A képviselő szerint a szavazás már egy vagy akár két hónappal ezelőtt is megvalósulhatott volna.


(TASR/para)