Még pár nap, és leszögezhetjük: februártól 4 évre parlamenti képviselet nélkül maradhatunk

2019. november 25. - 14:59 | Belföld

Az egyes pártoknak, mozgalmaknak és pártkoalícióknak nem egész egy hetük maradt arra, hogy leadják a jövő évi parlamenti választásokra állított jelöltlistájukat. Ezt legkésőbb vasárnap, azaz december 1. éjfélig tehetik meg. Eddig még egyik politikai szereplő sem nyújtotta be a jelöltlistáját. Sem a Híd, sem pedig az összefogásos párt.

Még pár nap, és leszögezhetjük: februártól 4 évre parlamenti képviselet nélkül maradhatunk
Illusztráció (tasr)

A jelöltlistát - amelyik legfeljebb 150 nevet tartalmazhat - az egyes politikai formációk elektronikusan vagy postán küldhetik el az Állami Választási Bizottság jegyzőkönyvvezetőjének. Az ezt benyújtó politikai tömörüléseknek - hogy a demokratikus játékszabályokkal ne lehessen büntetlenül visszaélni - nem kevesebb mint 17 000 euró kauciót is le kell perkálniuk. Ezt az összeget azok a pártok kapják vissza, amelyek a választásokon begyűjtik a voksok legalább 2 százalékát.

Aztán van még itt egy kis adminisztratív megszorítás: egyes pártoknak a jelöltlistával együtt le kell adniuk vagy a legfelsőbb pártszerv tagjainak listáját, - amelyen legalább ötször annyi névnek kell szerepelnie, mint ahány tagja van a párt végrehajtó szervének, - vagy pedig a párttagok listáját, amelynek legalább kétszer annyi nevet kell tartalmaznia, mint ahányan a jelöltlistán szerepelnek.

A parlamenti választásokra a hozzánk időben legközelebb eső szökőév toldaléknapján kerül sor: azaz 2020. február 29-én, és a hivatalos kampányidőszak november 5-én már meg is kezdődött. Az egyes politikai formációk legfeljebb hárommillió eurót költhetnek el a kampányra, és ebben már az ÁFA is benne szerepel, továbbá a kiadásokat egy úgynevezett transzparens, azaz átlátható számlán kell vezetniük. A kampány 48 órával a választások megkezdése előtt ér véget, amikor is kampánycsend lép életbe.

Mivel a két "nagy" hazai magyar párt, a Híd és az MKP végül nem egyezett meg az együttműködésben, alig valószínű, hogy így külön-külön indulva valamelyikük megszerzi a szavazatok 5 százalékát. De legalább majd lehet egymásra mutogatni, abban mindig erősek voltunk. Ennyicskére voltunk képesek, talán azért is, mert egy ideje visszahúzódtak a véresszájú magyargyűlölők. Minél kisebb a nyomás, annál inkább fütyülünk a közéletre. Aminek a következménye az is, hogy az illetékesek magasról tesznek arra, mennyire vállalhatatlan figurákat raknak fel a jelöltlistáikra.

(p)