Még pár nap, és tesztelik a hazai sztrádán, felnőttünk-e a 140 km/órás sebességhez

2019. szeptember 23. - 12:07 | Régió

Októberben a D1-es autópálya Poprád, kelet – Beharovce szakaszán 140 km/h lesz a legnagyobb megengedett sebesség. A közlekedési és építésügyi minisztérium a gépjárművezetők viselkedését teszteli, a próbaüzemmód eredményei alapján fogja eldönteni, hogy bevezetik-e a magasabb megnegedett sebességet ezen a szakaszon.

Még pár nap, és tesztelik a hazai sztrádán, felnőttünk-e a 140 km/órás sebességhez
D1 (wikipedia)

„Megígértem, hogy kipróbáljuk, fel lehet-e emelni a maximális megengedett sebességet az autópályák biztonságilag kielégítő szakaszain. A D1-es autópálya Poprád melletti 38 km hosszú szakasza az összes építési, műszaki és biztonsági feltételt teljesíti, ami a magasabb megengedett sebesség bevezetéséhez szükséges.

Most már a sofőrök viselkedésén fog múlni, hogy hosszútávon be lehet-e vezetni, a 140 km/h-s sebességet ezen a szakaszon és ha igen, mikortól” – mondta Érsek Árpád közlekedési és építésügyi miniszter.

A Poprád melletti szakaszon a Nemzeti Autópálya Társaság hamarosan kiteszi az új közlekedési táblákat, hogy október 1-re a szakasz készen álljon a sebességkorlátozás csökkenésére. A következő szakasz, ahol a jövőben szóba jöhet a magasabb sebesség tesztelése a D1-es autópálya Nagyszombat – Trencsén szakasza. Ezt a szakaszt azonban a forgalmassága miatt a Közlekedési Rendőrség jelenleg nem javasolta. A következő kiválasztott autópálya-szakaszon Eperjes és Kassa között, a Budamér – Bidovce szakasszal kapcsolatos építkezési munkák folynak.

Azt, hogy a kiválasztott autópálya-szakaszokon a jövőben lehetséges lesz-e 140 km/h-s sebességgel közlekedni, csak a gépjármű-vezetők viselkedésének vizsgálata és a rendőrséggel folytatott szakmai vita alapján lehet majd eldönteni.

(TASR)