Még a pozsonyi tömegközlekedési járműveken is tesztelni fognak, hogy minél kényelmesebben legyen ez az egész macera

2021. január 19. - 16:37 | Régió

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármester és több pozsonyi városrész irányítója is nyugalomra inti a főváros lakosait az általános teszteléssel kapcsolatban. Közölték, hogy mindenki, aki akarja, leteszteltetheti magát, a város vezetése pedig mindent megtesz, hogy kényelmesen és hosszú várakozás nélkül menjen a szűrés.

Még a pozsonyi tömegközlekedési járműveken is tesztelni fognak, hogy minél kényelmesebben legyen ez az egész macera
Illusztrációs felvétel (TASR)

A fővárosban mintegy 300 tesztelőpontot készítenek elő. Ezenkívül 55 tömegközlekedési járműben is tesztelni fognak.

A főpolgármester tájékoztatása szerint több ideiglenes tesztelőpont már csütörtökön üzemelni fog, ha az állam addigra leszállítja a teszteket. „Ha szükséges lesz, több helyen kedden, is nyitva lesznek a tesztelőpontok, vagyis szerdáig (január 27.), mire a kormány által elrendelt korlátozások életbe lépnek, mindenki leteszteltetheti magát" - írta Vallo a közösségi hálón.

„55 tömegközlekedési eszközön is tesztelni fognak, a város 23 pontján. Tényleg mindent megteszünk, hogy hosszú várakozás és felesleges stressz nélkül történjen a tesztelés” - jelentette ki a főpolgármester.

Vallo becslései szerint körülbelül 200 ezer embert kell tesztelni. A főpolgármester azt javasolja a pozsonyiaknak, hogy figyeljék a város és az egyes városrészek kommunikációs csatornáin megjelenő információkat.

Dana Čahojová, Károlyfalu (Karlova Ves) városrész polgármestere több helyet is megnevezett, ahol teszteltetni lehet, drive-through tesztelés két helyen is lesz (Lafranconi híd, Líščie údolie). A polgármester azt kérte, hogy a tesztelésnek erre a formájára csak a Pozsonyban állandó lakóhelyre bejegyzett lakosok regisztráljanak, és az autóban legalább ketten üljenek.

„Vereknyén (Vrakuňa) 24 órán belül előkészítettük a tesztelést, már csak az államnak kell teljesítenie, amit ígért. Mi készen állunk" - mondta Martin Kuruc, a városrész polgármestere. Martin Chren, Főrév (Ružinov) polgármestere felszólította az embereket, hogy legyenek nyugodtak, sor kerül mindenkire, nem kell a sorokban tolakodni. Rámutatott, hogy több mint 60 tesztelőpont nyílik a hétvégén a városrészben.

TASR