„Még sok kihívás áll Szlovákia előtt a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítségben”

2021. október 13. - 14:34 | Belföld

A családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítségben még sok kihívás áll előttünk – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a pozsonyi Nádej (Remény) tanácsadóközpontban tett szerdai látogatása után.

„Még sok kihívás áll Szlovákia előtt a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítségben”
Adriana Havašová, a Nádej tanácsadóközpont igazgatónője (Fotó: TASR)

Az államfő bízik benne, hogy az igazságügyi minisztériummal, a munka-, szociális- és családügyi minisztériummal, valamint a rendőrséggel együttműködve sikerül változásokat eszközölni a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítség rendszerében.

Čaputová figyelmeztetett, hogy a pandémia ideje alatt nőtt a családon belüli erőszak előfordulása. Az áldozatokat arra biztatta, hogy próbáljanak meg kilépni „az erőszak ördögi köréből”.

A köztársasági elnök elmondta, a tanácsadó központ képviselőivel arról is egyeztettek, hogy ennek kapcsán hol mindenütt hibáznak a hazai intézmények, a bíróságok, a rendőrség, a hivatalok.

A Nádej központ igazgatónője, Adriana Havašová a megelőzés és az ezzel kapcsolatos ismeretek terjesztésének fontosságát hangsúlyozta, és egyúttal felszólította az embereket, hogy legyenek empatikusak, és vegyék észre, hogy mi történik a környezetükben.


(TASR)