Még a szavazás előtti napon is el lehet intézni a választói igazolványt

2023. szeptember 18. - 11:54 | Belföld

Az állandó lakhely szerinti önkormányzatnál személyesen egészen szeptember 29-is lehet kérni választói igazolványt, amellyel az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja a választó a voksát.

Még a szavazás előtti napon is el lehet intézni a választói igazolványt
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az igazolvány kiadását tehát még a szavazás előtti napon is el lehet intézni ügyfélfogadási időben.

Az önkormányzatnál megvárásra kiállítják az igazolványt, nem kell előre, írásban kérvényezni azt. Csupán a személyi igazolványt kell felmutatni.

Aki nem tud személyesen elmenni a hivatalba, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat az ügyintézésre, még szeptember 29-én is.

Ha a kérvényező elveszíti a választói igazolványát, az önkormányzat nem adhat ki másikat, ezért a választó ilyen esetben nem tudja leadni a szavazatát, az állandó lakhelyén sem.

Az sem kaphat választói igazolványt, aki regisztrált a külföldi postai szavazásra. Kivételt képez az a helyzet, ha törli a regisztrációját, mivel nem kapta meg a külföldi címre a választási útmutatót és a szavazólapokat, mert azok kézbesíthetetlen küldeményként visszaérkeztek a belügyminisztériumba. Ilyen választópolgárnak azután adhat az önkormányzat választói igazolványt, hogy a belügyminisztérium megerősíti, hogy az illető nem szavazott postai úton.

A szavazóhelyiségben a személyi igazolványt és a választói igazolványt is fel kell mutatni, illetve az utóbbit le kell adni a választási bizottságnak.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

(TASR)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!
Eddigi adásaink: