Még a tiltás előtti használat következtében maradhatott atrazin a csallóközi ivóvízben

2018. december 20. - 10:43 | Régió

A tavalyi incidens után, amikor a csallóközi ivóvízkészletekben az azóta betiltott növényvédőszer, atrazin nyomaira bukkantak, több ellenőrzésre is sor került.

Még a tiltás előtti használat következtében maradhatott atrazin a csallóközi ivóvízben
Fotó: Cséfalvay Á. András

Ezek eredménye kimutatta, hogy az ivóvíz a tiltás előtti használat következtében tartalmaz még mindig atrazint.

Erről Tomáš Ferenčák, a Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) szóvivője tájékoztatott szerdán, reagálva a Vizünkért Polgári Társulás sajtótájékoztatójára. „A miniszter szigorú ellenőrzéseket ígért. A mai napig sem ismertették velünk ezeknek az ellenőrzéseknek az eredményeit” – jelentette ki Tóth Tibor, a PT elnöke.

Ferenčák állítja: a több tucat ellenőrzés egyike sem mutatta ki eddig, hogy tiltott módon kezelték volna az atrazin növényvédőszert, viszont mintegy 20 esetben tártak fel törvénysértést más szennyező anyagokkal összefüggésben. „A fokozott ellenőrzések folytatódnak” – tette hozzá a szóvivő.

A Csallóköz védelmével összefüggésben az aktivisták arra is felhívták a figyelmet, hogy az itteni ivóvízkészleteket veszélyezteti a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építéséhez köthető kavicsbányászat.

„A felügyelőink ellenőrzik, hogy a bányászat során nem tör-e a felszínre a talajvíz, illetve hogy nem keletkeznek-e illegális hulladéklerakatok. Miután lezárultak az ellenőrzések, megtesszük a szükséges lépéseket, ha pedig a helyzet úgy kívánja, a rendőrséghez fordulunk. Természetesen mindenről tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot” – reagált Ferenčák.

Az aktivisták azt is a miniszter szemére vetették, hogy gátolja a somorjai vízkészletek körüli védelmi övezet kiszélesítését. Ferenčák ezt cáfolta. Szerinte a tárcának nem maradt más lehetősége, mint visszautalni az ügyet újbóli határozathozatalra. Emlékeztetett: a járási hivatal határozata ellen 27 alany fellebbezett. „A járási hivatal például nem foglalkozott Gútor panaszával. Az indoklásban a hivatal megállapította, hogy a község nem fűzött megjegyzéseket az eljáráshoz” – tette hozzá a szóvivő.

A Közegészségügyi Hivatal 2017 végén néhány csallóközi településen elrendelte az csapvíz fogyasztásának és egyéb használatának tilalmát a magas atrazintartalom miatt. Januárban a tilalmat visszavonták arra hivatkozva, hogy az ivóvíz minősége már kielégítő. Az aktivisták azóta ismét kimutatták az atrazin jelenlétét az ivóvízben, de csak feleakkora mennyiségben, mint a legmagasabb megengedett érték.


(TASR/para)