„Meg vagyunk ajándékozva a személyes felelősséggel világunk további formálásában”

2017. augusztus 3. - 06:55 | Régió

A roma holokausztra emlékeztek augusztus 2-án Dunaszerdahelyen, az áldozatok emlékművénél.

„Meg vagyunk ajándékozva a személyes felelősséggel világunk további formálásában”
Fotók: Paraméter

A délutáni megemlékezést Zakál Gyula előadóművész nyitotta meg Ravasz József versével, majd a Romológiai Kutató és Módszertani Intézet vezetőjének beszéde következett. Ravasz József Kacz Katalint, a jeruzsálemi héber egyetem tanárát idézve hangsúlyozta, „a múltba nézni akkor van értelme, ha tanulunk belőle, de ez nem az évszámok biflázását jelenti, hanem az emberi életet, a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatáról való gondolkodást”. Hozzátette,

a gondokat nem leseperni kell, hanem rendezni, törődni a felnövekvő, új roma generációval.

Leszögezte, el kell érni, hogy minden roma család megértse a tudás, a művelődés értékét, és felismerve a saját gyengéit úgy alkalmazkodjon a többségi társadalomhoz, hogy közben ne veszítse el önazonosságát. „Ne adjunk lehetőséget a gyűlöletkeltésre! Indoeurópaiként otthon érezzük magunkat Európában. Ezt kell megértenünk, értelmeznünk!” – szólított fel.

Emlékeztetett, hogy „a világ társadalmának mint intézménynek szent kötelessége szembeszegülni az erőszakkal, a háborúkkal, a népirtással, a meghatározott másság nem elfogadásával szemben”.

Az eseményen a szlovákiai nagykövetségek képviselői mellett részt vett Štefan Rozkopál, a köztársasági elnöki iroda vezetője, továbbá Marián Török, az ombudsmani iroda vezetője, valamint Rigó Konrád kulturális államtitkár is, aki szerint emlékezni nem csupán azért kell, hogy tanuljuk a történelmet, hanem azért is, hogy tapasztaljuk.

„Azt kell tudatosítanunk, hogy a történelemnek van egy olyan sajátossága, hogy megismétli önmagát. Ezért kell szűkebb és tágabb körben is ezekről az eseményekről beszélni. Ismernünk kell a helyi történelmet is…, mert azt az ember személyesen a saját bőrén érzi, és sokkal jobban tudatosítani tudja a súlyát”

– fogalmazott.

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester szerint a megemlékezés figyelmeztetés és felszólítás is egyben.

„Napjainkban sajnos a fiatalok körében sokan jó heccnek tartják, hogy szimpatizálnak a fasizmussal, nácizmussal, mert ami tiltva van, azt vagányság követni. Bizonyára ezek a fiatalok nem igazán ismerik a fasizmus, nácizmus borzalmait…”

– húzta alá. Szükségesnek tartja, hogy európai és hazai szinten is hassanak a fiatalokra, bemutatva a fasizmus brutalitását és a holokauszt borzalmait.

„Azon túl, hogy a nemzeti tanterv keretén túl szükséges az ifjúságnak elmagyarázni az új fasizmus veszélyeit, ami a más identitásúak ellen uszít, faji és vallási hovatartozás szerint kategorizál. Szükséges az ifjúságot a demokrácia, a szolidaritás és a humanizmus nevében nevelni” – szögezte le.

Beszédet mondott a Word Roma Organization Romanipen roma világszervezet alelnöke, Pato Selam is. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a megemlékezés kapcsán a szembesítés már egyre kevésbé lehet reális cél, hiszen alig maradtak felelősségre vonható személyek az élők sorában, a szörnyülködés pedig önmagában nem vezet sokra. „Csakis akkor, ha fókuszpontban marad a személyes felelősség fogalma… Az önöké, az enyém, a következő generációk minden egyedéé” – magyarázta.

Pato Selam szerint össztársadalmi szinten megmutatkozott, hogy nem gondolkozhatunk halmazokban, csakis egyénekben. „Nem engedhetünk annak a felszínességnek, hogy az alapján alkossunk ítéletet, hogy ki minek született.

Egyedül az lehet számunkra mérvadó, hogy az egyes személyek kivé válhatnak”

– hangsúlyozta, hozzátéve, minden emberben egy kibontakozó élet szentségét kell alapul venni.

„Akik emléke előtt ma gyászba öltözött szívvel hajtunk fejet, azok nem kapták meg ezt a lehetőséget. Üzenetük a jelen és a jövő számára, hogy a felelősség azóta sem múlt el, hanem immár a miénk. Felelősek vagyunk azért, hogy sem születési, sem más adottságok alapján ne címkézzük fel egymást, hanem egyenlő önmegvalósítási teret biztosítsunk minden embertársunknak…

Meg vagyunk ajándékozva a személyes felelősséggel világunk további formálásában. Éljünk ezzel” – fogalmazott Pato Selam.

(SzT)