Meg vannak számlálva a Szociális Biztosító vezérének napjai

2016. május 23. - 07:58 | Belföld

Dušan Muňko állítólag már nem lesz sokáig a Szociális Biztosító igazgatója. Az Aktuality.sk ugyanis úgy értesült, hogy a helyét a Smer közép-szlovákiai erős embere, Ľubomír Vážny veheti át.

Meg vannak számlálva a Szociális Biztosító vezérének napjai
Dušan Muňko (Fotó: TASR)

Muňko egyébként hosszú ideje a Szociális Biztosító vezetője, tulajdonképpen az első Fico-kormány óta. Iveta Radičová kormánya visszahívta, de az Alkotmánybíróság döntése alapján jogtalanul, így visszakerülhetett a helyére, és azóta is ott ücsörög, közben a nevéhez kötődik az egyik leggyanúsabb IT-tender.

Muňko emellett a Smer parlamenti képviselője, ugyanúgy, ahogy Ľubomír Vážny is, csakhogy utóbbi izmosabb annál minthogy ilyesmivel beérje. Márpedig az Aktuality.sk jól informált forrása szerint erre nem is lesz szüksége, ugyanis az 5000 alkalmazottal és kb. 4,3 millió klienssel bíró, hatalmas pénzeket mozgató Szociális biztosító élére ő kerül majd. A Smer ezzel tulajdonképpen egy nagyon fontos bástyát őriz meg magának.

Ľubomír Vážny volt már sok minden. A Smer elnökségi tagja, Besztercebánya megyében pedig talán a legerősebb embere. Az első Fico-kormány idején közlekedésügyi miniszter volt, és az ő nevéhez fűződik a teherautók első osztályú utakra vonatkozó elektronikus útvámrendszere. A második Fico-kormányban Vážny elsőre nem kapott helyet, a közlekedésügyi miniszteri posztot ugyanis Ján Počiatek vette át. Vážnynak viszont kitaláltak egy kormányalelnöki posztot - ő felelt a beruházásokért (nem mintha ez nem a gazdasági miniszter feladata lenne).

Ebben a funkciójában nem igazán végzett látványos munkát, viszont tekintélyt szerzett, mivel számos euróalapokból finanszírozott projektet véleményezhetett, és ezt meg is tette.

A harmadik Fico-kormányba ugyancsak nem került be, és a beruházásokért felelős kormányalelnöki posztot Peter Pellegrini eddigi házelnök vehette át tőle, aki ugyancsak Besztercebányai. Pellegrini fokozatosan emelkedett a ranglétrán, annak idején még éppen Vážny képviselői asszisztenseként kezdte.

Vážny építészmérnöknek van kitanulva, és a politikába történt belépését megelőzően gyakorolta is a szakmáját.

Muňko már 70 éves is elmúlt, és nemcsak az ellenzék, de a Smer soraiból sem tetszett, hogy folyamatosan betölti a parlamenti képviselői, és egy ekkora méretű állami intézmény igazgatói funkcióját is.

Korábban a Satur utazási iroda vezetője volt, amelyet még az államtól privatizált. Később ráhagyta lányára, Eleonóra Fedorovára, az állami intézmények egy része azonban továbbra is ennek az irodának a szolgáltatásait vásárolja.

Muňko tevékenykedett a szerencsejátékok területén is, ugyanis az állami Tipossazl együtt birtokolták a Casinos Slovakia nevű céget, amelybe az állam rengeteg pénzt invesztált.

Annak idején környezetvédelmi államtitkárként Muňko papagájtartási szokásának köszönhetően is felhívta magára a média figyelmét. A SME annak idején cikkezett is róla, hogy a rendőrség is vizsgálta az egzotikus papagájait, amelyeket állítólag engedély nélkül tartott.

Ha az ellenzéknek jutna ez a poszt, akkor a Sieť és a Híd Ľuboš Lopatkát látná szívesen a biztosító élén. Lopatka töltötte be ezt a posztot a Radičová-kormány idején, az SaS jelöltjeként. Jelenleg a Penta hálózatába tartozó, kórházakat működtető Svet zdravia hálózat vezérigazgatója.

(Aktuality.sk/para)