Meg vannak számlálva a Žilinka által előszeretettel bevetett paragrafus napjai?

2023. február 8. - 15:34 | Belföld

Az Alkotmánybíróság szerdán jóváhagyta további eljárásra Zuzana Čaputová köztársasági elnök indítványát a Büntető Törvénykönyv vitatott 363-as paragrafusára vonatkozóan, a találos testület tehát foglalkozni fog a felülvizsgálatára tett javaslattal.

Meg vannak számlálva a Žilinka által előszeretettel bevetett paragrafus napjai?
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

Az Alkotmánybíróság a javaslatot egyúttal összekapcsolta azzal az indítvánnyal, amelyet még 2021-ben a parlamenti képviselők egy csoportja nyújtott be ugyancsak a 363-as paragrafus kapcsán.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök január végén küldte az Alkotmánybíróságra a vitatott 363-as paragrafust. Az államfő kiemelte, a 363-as paragrafus jelenlegi szövegezése, illetve a jogkörök, amelyekkel erre hivatkozva a főügyész rendelkezik "aránytalanul beleavatkozik a bírói hatalom függetlenségébe".

Az elnök azt is kifogásolta, hogy a főügyész 363-as paragrafus alapján hozott döntését nem lehet felülvizsgálni. Hozzátette, ez „nem elhanyagolható hatással bír” a jogállam minőségére és a polgárok jogainak védelmére.

A 363-as paragrafus lényegében arra ad lehetőséget a főügyésznek, hogy az előkészítő eljárás során megszüntessen egy jogerős ügyészi vagy rendőri határozatot, amennyiben törvénysértést fedez fel.

A paragrafus azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a főügyész helyettese az alkalmazásával megszüntette Vladimír Pčolinský korábbi SIS-igazgató, valamint a pentás oligarcha, Jaroslav Haščák hivatalos gyanúsítását is. Ezt követően a kormánykoalíció egyes szereplői vitát indítottak arról, hogy a főügyésztől meg kellene vonni annak lehetőségét, hogy ilyen súlyos mértékben beavatkozhasson egy nyomozásba. Ez ellen viszont tiltakozott a Sme rodina párt, illetve maga Žilinka főügyész is, aki szerint a 363-as paragrafus megszűnése esetén csupán statisztai szerepet kapna. A paragrafus alkalmazásával a Főügyészség a Robert Fico és Robert Kaliňák ellen indított eljárást is leállította.

Maroš Žilinka főügyész legutóbb Martin Borguľa parlamenti képviselő ügyében húzta elő a hírhedt paragrafust: megszüntette a Borguľa ellen megvesztegetés gyanújával indított eljárást, valamint a speciális ügyész döntését, aki elutasította a gyanúsított eljárás megindítása miatt benyújtott panaszát. A főügyész indoklása szerint nem teljesültek az eljárás megindításának feltételei.

A főügyész lépésén a megbízott kormányfő annyira kiakadt, hogy kijelentette, Žilinka főügyésszé választása volt ennek a kormánykoalíciónak a legnagyobb hibája. Zuzana Čaputová államfő pedig már akkor jelezte, megtámadja a 363. paragrafust az Alkotmánybíróságon.


(TASR)