Megalakult a Progresszív Szlovákia magyar platformja, a nyelvtörvénnyel és oktatási kérdésekkel is foglalkoznának (VIDEÓ)

2019. augusztus 26. - 23:38 | Belföld

Hétfőn hivatalosan is megalakult a Progresszív Szlovákia (PS) magyar platformja Komáromban. A párton belüli szervezet a magyar kisebbség és Dél-Szlovákia problémáinak és kihívásainak megoldásához szeretne hozzájárulni.

Megalakult a Progresszív Szlovákia magyar platformja, a nyelvtörvénnyel és oktatási kérdésekkel is foglalkoznának (VIDEÓ)
Fotók: Cséfalvay Á. András – további képekért kattints!

Mindössze néhány órával azelőtt, hogy a Híd bejelentette, nem tudtak megegyezni az MKP-val, ezért a következő parlamenti választásokon nem lesz közös listájuk, Komáromban bemutatták a Progresszív Szlovákia magyar platformját. A párton belüli kezdeményezéshez nem csatlakoztak olyan személyek, akik korábban a Híd vagy az MKP tagjai voltak, a kezdeményezést pedig azok is támogathatják, akik nem tagjai a PS-nek.

„Sok területen a közösségek inkább egymás mellett élnek, mint együtt. Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje leküzdeni a régi nacionalizmust és az etnikai felfogású politizálást. A magyar közösség problémáiról és megoldásairól nem csak a magyar pártok beszélhetnek. Éppen ellenkezőleg, a progresszív mozgalomnak egy olyan helynek kell lennie, ahol országunk minden polgára megtalálhatja a maga helyét” - áll a párt nyilatkozatában.

„A kezdetektől fogva azt mondtuk, hogy a PS egy olyan mozgalom, amely Szlovákia összes lakosát képviseli. Ezek nem csak szavak. Már Čaputová elnökasszony kapánya alatt és a választások során is megmutattuk, hogy komolyan gondoljuk a magyar közösség iránti elkötelezettségünket. A magyar platform létrehozása egy újabb lépés ebbe az irányba”

– mondta a nyilatkozat aláírásakor Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke.

Truban kiemelte, szeretnék, ha az ország minden egyes polgára otthon érezné magát Szlovákiában, ami szerinte a nyelv, a kultúra kölcsönös tiszteletét és ezek aktív fejlesztését jelenti.

„Ez a gazdasági fejlesztésről is szól, nem kell mondanom, hogy Dél-Szlovákia egy olyan régió, amelyről a múltban gyakran megfeledkeztek. Sajnos, gyakran nacionalista okokból. Ennek véget kell vetni" – húzta alá.

A Progresszív Szlovákia magyar platformja több célt is kitűzött, ezek közt szerepel például az, hogy hozzájáruljanak a dél-szlovákiai gazdaság fejlődéséhez, valamint a nyelvi és kulturális jogok gyakorlatban történő megvalósításához. Emellett fejlesztenék a párbeszédet a szlovák többséggel és más kisebbségek kultúrájával, stabilizálnák a kisebbségi oktatást, fejlesztenék a modern kétnyelvűséget, valamint beemelnék a köztudatba a magyar közösség és a dél-szlovákiai lakosság mindennapi életét érintő kihívásokat.

„A Progresszív Szlovákia platformja valójában a párt magyar nemzetiségű és a Dél-Szlovákiában élő tagjainak lesz a szervezete, ami arra hivatott, hogy ezeken a területeken élő és a magyar ajkú embereknek a problémáira keressen megoldást. Legyen szó kisebbségi témákról vagy a régiót érintő gazdasági egyenlőtlenségből fakadó kérdésekről” – nyilatkozta a Paraméternek Forgács Attila, a PS magyar platformjának egyik tagja.

Forgács szerint a Progresszív Szlovákia preferenciáit nézve jelenleg ők a legerősebb partnerek, akik a legerősebb garanciát jelenthetik a magyaroknak: „Azért tartottam fontosnak, hogy megalakuljon ez a platform, mert ez egyfajta garanciát jelent arra, hogy a párt ki fog állni ezek mellett az értékek és a kérdések mellett.

Ez garantálja, hogy nem csak üres ígéretekről van szó, hanem a magyar ügyek kellő szót tudnak kapni a parlamentben, ha sikerül a pártnak bejutnia.”

Forgács Attila elmondta, az elmúlt hetekben többször találkoztak már a Progresszív Szlovákia vezetőivel. „Nagyon szimpatikusnak tartottam, ahogy a kisebbségi témákról nyilatkoztak. Amelyekről konkrétan szó esett, az a nyelvtörvény, az állampolgársági törvény és az oktatási kérdések. Abszolút mértékben pozitív a hozzáállásuk, és olyan változtatásokat tudnak elképzelni, amelyek megelégedéssel tudnak szolgálni a közösségünk számára” – húzta alá, majd hozzátette, természetesen előttünk állnak még a választások, a platform megalakulása viszont biztosíték arra, hogy ne maradjanak megválaszolatlanul a magyar kisebbséget érintő kérdések.

Bugár Béla a Híd párt Országos Tanácsának hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatón – amelyen bejelentették, hogy nem lesz Híd-MKP-koalíció – a párt elnökét a Progresszív Szlovákia magyar platformjáról is kérdezték. Ezzel kapcsolatban Bugár elmondta, szerinte rendben van, hogy a PS szeretne magyar szavazatokat is szerezni. „Meglátjuk, mi lesz belőle. Amennyiben ez csak a szavazatszerzésről szól, akkor jó. De az majd a magyar nemzetiségű állampolgárok döntésén múlik, hogy ezt akarják, vagy az érdekeik valós védelmét. Mi már letettünk valamit az asztalra” – nyilatkozta Bugár.


(fl, tt)