Megalakult a Szövetség dunaszerdahelyi szervezete, Hájos Zoltán az elnöke

2022. február 10. - 11:14 | Régió

Az alakuló taggyűlésen megválasztották a helyi szervezet elnökét, alelnökeit és elnökségi tagjait. Korábban Dunaszerdahely volt az egyik város, ahol markáns szembenállás alakult ki az MKP és a Híd között, most egykori politikai ellenfelek kerültek a helyi pártvezetésbe.

Megalakult a Szövetség dunaszerdahelyi szervezete, Hájos Zoltán az elnöke
Fotó: Nagy József / Facebook

Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester tájékoztatott arról a Facebookon, hogy az alakuló taggyűlés az előzetes egyeztetéseknek megfelelően, korrektül lezajlott. "Bízom benne, hogy a kölcsönös bizalmat a jövőbeni együttműködésünk során ez a tény is erősíteni fogja " - jegyezte meg.

Elnöknek Hájost, alelnököknek pedig Nagy Józsefet (Összefogás-platform), illetve Vangel Ferencet (Híd-platform) választották. Az elnökségi tagok közé A. Szabó László, Földes Richárd, Horony Ákos, Karaffa Attila, Puha György, Rigó Konrád és Tóth Tihamér kerültek.

Nagy József a Radičová-kormány körnezetvédelmi minisztere volt, majd két ciklust töltött képviselőként az Európai Parlamentben a Híd jelöltjeként, később viszont kilépett a pártból, és az előző parlamenti választások előtt csatlakozott az akkor alakuló Összefogáshoz. Vangel Ferenc ugyancsak két cikluson keresztül volt tagja a dunaszerdahelyi képviselő-testületnek. Hájos Zoltán harmadik teljes választási ciklusát tölti Dunaszerdahely élén. Első alkalommal, 2009-ben azonban még időközi polgármester-választáson szerzett mandátumot, azzal együtt pedig már közel 13 éve Dunaszerdahely polgármestere.

Nagy József az alakuló ülést úgy kommentálta, hogy az eseményről készült fotókon nemcsak a három elődpárt, de félszáz előretekintő ember összefogását látja, mégpedig világnézeti, nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül.

Az alakuló ülésről rövid bejegyzést írt a Facebookra Rigó Konrád is, majd hozzászólásban ezt azzal egészítette ki, hogy az emberek bizalmának megszerzéséhez "jó kezdet, ha egymásban elkezdünk bízni és aztán leginkább együtt kezdünk dolgozni. Ez a mai nap is erről szólt."

Ennek a bizonyos bizalomnak a hiánya egykor meglehetősen kemény politikai ütközeteket eredményezett dunaszerdahelyi szinten is. A 2010-es önkormányzati választások után erős képviseletet biztosított a Híd párt a városi parlamentben. A 25 fős testületbe 11-en jutottak be, és egy idő után két függetlennel együtt még tulajdonképpen többségben is voltak. 2012-ben viszont Nagy József vette át a helyi Híd-klub vezetését, két évre rá pedig különböző belharcok miatt szakadás következett be a Híd dunaszerdahelyi szervezetében, sokan kiléptek onnan.

A 2014-es választásokra aztán Nagy József keményen támadásba lendült az akkor első teljes ciklusát záró Hájossal szemben, nem spórolt a súlyos kritikával. A darabjaira hullott Híd-szervezet viszont csúnyán eltaknyolt, csupán négy képviselőjük jutott be az önkormányzatba (további négy korábbi tagjuk függetlenként). Egyikük a polgármester-jelöltként alulmaradt Csicsay Gábor volt, a másik pedig éppen Nagy József, aki viszont végül lemondott képviselői mandátumáról. Akkor egyébként épp a Szövetség helyi szervezetének most megválasztott másik alelnöke, Vangel Ferenc ülhetett be helyette az önkormányzatba.

(SzT)