Megállapodott Richard Sulík és Eduard Heger, még idén elfogadhatják a költségvetést

2022. december 20. - 20:17 | Belföld

Igor Matovič után Eduard Heger és Richard Sulík is – közös – sajtótájékoztatót tartott, megállapodtak, hogy még karácsony előtt elfogadják a költségvetést. Az egyezség része az is, hogy Igor Matovič nem marad pénzügyminiszter. A költségvetést alaposan átírják, hogy az SaS-nek is jó legyen. A kormány lehetséges újraalakításáról - egyelőre - nem tárgyalnak.

Megállapodott Richard Sulík és Eduard Heger, még idén elfogadhatják a költségvetést
Fotó: TASR

Még karácsony előtt elfogadhatja a parlament a költségvetést, az SaS megígérte a támogatását, Richard Sulík erről állapodott meg ma (kedd) Eduard Heger kormányfővel.

"A költségvetést támogatják az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS a Za ľudí képviselői" - jelentette be a kormányfő kedden este.

Az elfogadáshoz azonban előbb el kell fogadni az SaS javaslatait, például megszüntetik a rádió és televízió üzemeltetési díját és egész évben 10 százalék lesz az áfa a vendéglátóiparban. A megállapodást Eduard Heger (OĽaNO) és Richard Sulík (SaS) közös sajtótájékoztatón jelentették be.

A megegyezés része az is, hogy Igor Matovič nem marad pénzügyminiszter, a posztját Eduard Heger lemondásban lévő kormányfő veszi át.

Igor Matovič néhány órával korábban tett „ajánlatot” Richard Sulíknak, hogy lemond, ha a SaS támogatja a költségvetés elfogadását. Ő azonban szinte módosítás nélküli elfogadásról beszélt.

A megállapodás rész, hogy a költségvetésbe beépítik majd a kiadási korlátokat, ami egyfajta gátja lesz annak, hogy a pénzügyminiszter túlköltekezzen. A kiadási korlátokat megkövetelei az Európai Unió is.

Ezen kívül megállapodtak abban is, hogy új adókat vezetnek be illetve néhány adónem kulcsát emelik:

  • az orosz kőolajból származó extrahasznot 55 százalékkal adóztatják
  • adót vetnek ki a földgázsszállításra
  • emelik az alkoholra és a szerencsejátékra kivetett adót

Más adónemeket csökkentenek:

  • 10 százalékos lesz az áfa a vendéglátóiparban és a sportpályák számára – egész évre vonatkozóan, nemcsak márciusig, ahogyan Matovič javasolta
  • megszűnik a rádió és televízió üzemben tartási díja (koncessziós díj)
  • csökkentik az új személyautók regisztrációs díját

Az egészségügyi költségvetésbe 820 millió eurót csoportosítanak át a pénzügyminisztérium fejezetéből.

Heger szerint ezeket a pontokat már szerda estig megtárgyalják, előterjesztik a módosító javaslatokat és csütörtökön délelőtt, 11 órakor az egész törvénycsomagot, a költségvetési törvénnyel együtt elfogadják.

„A lakosság megkapja a legnagyobb karácsonyi ajándékot: garanciát az alacsony energiaárakra” – jelentette ki a kormányfő.

Sulík: elértük, amit már szeptemberben szerettünk volna

Richard Sulík szerint kultivált és nyugodt tárgyalások folytak, Igor Matovič ezeken nem vett részt. Az OĽaNO illetve a kormány részéről Eduard Heger mellett Jaroslav Naď védelmi miniszter és Michal Šipoš frakcióvezető tárgyalt.

Sulík szerint most elérték azt, amit már szeptemberben szerettek volna.

„A vendéglátóiparban 10 százalékos lesz egész évben az áfa, ugyancsak 10 százalék lesz a »sportpályákra« is, igen ebben benne vannak a sípályák is” – utalt Sulík arra, hogy Boris Kollárnak is van sípályája.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy megszűnik a rádió és televízió üzemben tartási díja, az úgynevezett koncessziós díj, helyette a Szlovák Rádió és Televízió közvetlenül az állami költségvetésből kap majd működési támogatást.

„Megállapodtunk abban is, hogy a tévé finanszírozása esetében egy mechanizmust vezetünk be, például a GDP 0,15 százalékát kapja majd” – magyarázta Sulík.

A költségvetés elfogadására vonatkozó egyezség azonban csak akkor lesz érvényes, ha előbb elfogadják a többi javaslat végrehajtásához szükséges törvényeket, például az áfa csökkentsét vagy a koncessziós díj eltörlését.

Matovič menesztése is az alku része

Sulík bejelentette, hogy a megállapodás része a csere a pénzügyminiszteri poszton, vagyis Igor Matovič lemondásban lévő miniszter leváltása.

„Az is egy fontos része a megállapodásnak, hogyha a költségvetést elfogadtuk, Igor Matovič megszűnik pénzügyminiszternek lenni, helyét megbízott miniszterként Eduard Heger veszi át” – jelentette be Sulík.

Az SaS vállalta, hogy biztosítja a frakció összes tagjának szavazatát, 20 voksot.

Matovič várható távozását megerősítette Eduard Heger is.

„Igor Matovičnak volt egy sajtótájékoztatója, én csak megerősítem, hogy Igor Matovič felajánlotta funkcióját, ha elfogadják a költségvetést, akkor a következő nap befejezi munkáját a pénzügyminiszteri poszton” – mondta Heger

A kormány támogatásáról – hivatalosan – nem egyeztettek

Eduard Heger szerint egyelőre csak a költségvetésben egyeztek meg. „Ez egy önálló egyezség, mert szorít az idő, minden másra még van időnk, ha meg akarunk egyezni január végéig” – erősítette meg Sulík. Szerinte az SaS jelenleg nem tárgyal semmilyen partnerrel a kormányalakításról. „Most semmilyen tárgyalás nem folyik, lehet, hogy nem is fog folyni” – mondta Sulík a kormány támogatásáról folyó tárgyalásokról.

Heger szerint nagyon fontos a megállapodás a költségvetés elfogadásáról, de a tárgyalásokról többet nem árulhat el.

„A költségvetésről tárgyaltunk, de a párbeszéd másról is folyt, ennél többet nem mondhatok” – jelentette ki Heger.

- lpj -