Megállás nélkül tüntettek az Orbán-rendszer ellen, tömegek vonultak Budapesten

2017. április 13. - 07:57 | Külföld

Szerdán az ötödik nagy megmozduláson is túl volt a demonstráló tömeg, rég nem látott Orbán- és Fidesz-ellenes demonstráció lett a CEU bezárása köré szerveződött ügyből - írja a 24.hu.

Megállás nélkül tüntettek az Orbán-rendszer ellen, tömegek vonultak Budapesten
Fotók:24.hu/Bielik István/Fülöp Dániel Mátyás

Az első megmozduláson mintegy tízezren vonultak végig a Kiskörúton a Kossuth térre, a másodikon is vagy négyezren alkottak élőláncot a CEU környékén. Vasárnap délután a szervezők szerint a 70-80 ezret is elérhette a létszám, a tüntetők a Várkert Bazártól vonultak a Kossuth térre, onnan a Hősök terére, a Fidesz-székházhoz. Miután Áder János aláírta a CEU-ellenes jogszabályt, a tüntetés spontán szerveződött a Várba, a Sándor-palotához, ahol 1500-2000 ember lehetett jelen hétfő este.

Az ötödik megmozdulás volt a Fidesz számára a legveszélyesebb. Nem csak az eddig nem hallott rigmusok miatt (az Orbán, takarodj mellett zúgott az Elegünk van, az Itt a vége, Viktor és a Csalódottak vagyunk is), hanem azért is, mert a város több pontján vonuló, vezető nélküli tömeget semmi más nem hajtotta, csak a düh és kormánnyal szembeni elégedetlenség is.

Több tízezer csalódott tüntető egyesült a Kossuth téren és nem csinált mást, csak dühös volt – ami veszélyes. A tömeg az Oktogonon már a Fideszre szabott választási törvény módosítását kezdte követelni, ami a kormányzásuk legfőbb záloga. A felbőszült tömeg ösztönösen érzett rá arra, mi a Fidesz hatalmának titka.

A demonstráció hivatalos befejezése után a tüntetők egy része a Lendvay utca felé vették az irányt, a Fidesz-székház elé akartak menni természetesen, rögtön fel is csendült az "Orbán, takarodj". A Fidesz-székházhoz nem jutottak közel, hatalmas rendőri sorfal állta útjukat. Kisebb dulakodás is kitört.

A tüntetők másik fele az Andrássy úton indult el, majd elfoglalták az Oktogont. Ott zúgott percekig az Orbán, takarodj. Ezután a Nyugatihoz mentek a tüntetők, és az Index tudósítói szerint Budapest utcáin igazi fesztiválhangulat alakult ki, amely közben elégettek pár nemzeti konzultációt is.

A tüntetők egész este tanácstalanok voltak, merre is menjenek. Valaki a Várba akart menni, egy részük a Deák tér felé indult, de a többség a Kossuth téren kötött ki. A Parlamentnél végül fél tíz körül összeért a tömeg, így több ezresre duzzadt.

A tömeg az Index tudósítói szerint jellemzően 25 év körüliekből vagy még fiatalabbakból állt, sok gimnazistát lehetett látni. Sokáig ment a szokásos telefonnal világítás, illetve a hosszan skandálták a Fidesz-ellenes jelszavakat. A legegyértelműbb, többször visszatérő üzenetük ez volt: „ez a kormány megbukott”. Az egykori Gyurcsány-kormány elleni tüntetésekre jellemző rigmusok átköltései is előkerültek. Talán a legjobb példa erre: "Táncolj, Viki, búcsúbuli".

A tüntetők céltalanságát jól jelzi, hogy tíz óra után sokan visszaindultak az Oktogonhoz, a korábban tízezres nagyságrendű tömeg egy-két ezresre apadt. Ők piknikhangulatban vágtak neki a hajnalnak, kisebb táncterek is kialakultak.

Az oktogoni piknikhangulat hajnal fél ötig tartott ki, amikor a megcsappant társaság végül úgy döntött, nem fogják a reggeli forgalmat feltartani. Öt után már járható volt a Körút és az Andrássy is.

A szerdai tüntetésen rendőri intézkedés nem történt. Fontos újdonság volt azonban, hogy nemcsak Budapesten volt megmozdulás, hanem Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsen, Sopronban és Szegeden is tüntettek.

24.hu/Index