„Megállíthatatlan pusztulás fenyegeti a bolygót” – súlyos gondolatokat fogalmazott meg Čaputová Glasgowban

2021. november 2. - 13:49 | Belföld

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kedden felszólalt az ENSZ glasgow-i klímakonferenciáján. A bolygó jövője szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a csúcstalálkozót.

„Megállíthatatlan pusztulás fenyegeti a bolygót” – súlyos gondolatokat fogalmazott meg Čaputová Glasgowban
Fotó: TASR/AP/Adrian Dennis

Az államfő figyelmeztetett, hogy a politikusok eddig nem hoztak hatékony intézkedéseket, amelyek visszafordítanák az egyre mélyülő klímaválságot.

Az államfő szerint a Földet "visszafordíthatatlan pusztulás" fenyegeti.

„Fokozni kell az erőfeszítéseinket, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, ellenkező esetben a következő konferenciákon már csak arról beszélhetünk, hogy visszafordíthatatlan pusztulásnak indultak az egyes élőhelyek és maga a bolygó” - figyelmeztetett Čaputová, és rámutatott, hogy főleg a fiatal generációk vannak tisztában ezzel.

A résztvevőket arról tájékoztatta, hogy Szlovákiában a fiatalok 42 százaléka „nagyon aggódik” a klímaválság miatt, emellett 73 százalékuk szerint az emberiség kudarcot vallott ebben a kérdésben. Kétharmaduk csalódott amiatt, ahogy a politikusok viszonyulnak a klímaválsághoz. Čaputová felidézett egy nemzetközi felmérést is, mely szerint a világon a fiatalok 40 százaléka a klímaválság következményei miatt már azt mérlegeli, hogy vállaljon-e egyáltalán gyereket.

„Az világos, hogy a fiatal generációk látják, milyen kevés időnk maradt a megoldásra. És az is világos, hogy elég volt a politikusok mellébeszéléséből” - jelentette ki a szlovák államfő.

Čaputová üdvözölte, hogy az Európai Unió 2030-ig legalább 55 százalékkal akarja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és 2050-re első kontinensként klímasemlegessé tenni Európát. Hozzátette, hogy az EU ebben a fejlődő országokat is segíteni fogja.

Ismertette azt is, hogy Szlovákia jelentős előrelépést tett az elmúlt 30 évben. 1990 óta 46 százalékkal csökkent a teljes kibocsátás, a metánkibocsátás pedig több mint 50 százalékkal. Az ország a villamos energia 80 százalékát már alacsony szén-dioxid-kibocsátással állítja elő, és 2023-tól nem fog szenet használni villamos energia előállítására. Az újjáépítési terv keretében az összegek 45 százalékát fordítja zöld beruházásokra a közlekedésben, a termelésben, illetve épületek energiaigényének csökkentésére.

A szlovák államfő hangsúlyozta, hogy az egész világ összefogására van szükség. „Mindannyiunknak hozzá kell járulnunk ehhez a küzdelemhez, azoknak az államoknak is részt kell vállalniuk belőle, amelyek vezetői most nem jöttek el Glasgow-ba. Ez vonatkozik a költségekre és magára a klímavédelemre” - hangsúlyozta.

A klímacsúcson nem vesz részt Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A felhívása kapcsán Čaputová hangsúlyozta, hogy a 2019 és 2023 közötti időszakra Szlovákia megkétszerezte hozzájárulását a Zöld Klíma Alapba.


(TASR)