Megállították a Orbánt!?

2017. április 29. - 13:25 | Külföld

Szombat reggel az Európai Néppárt frakciója zárt ülést tartott, hogy rávegyék Orbán Viktor a CEU ellen hozott törvény módosítására - írja a 444.

Megállították a Orbánt!?
Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik az Európai Unió csúcstalálkozójára Brüsszelben 2017. április 29-én. Mögötte balra Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbra Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője - MTI

Siegfried Muresan, a Néppárt szóvivője a Politicónak azt mondta, Orbánnak szankciókkal kell számolnia, ha nem veszi figyelembe a brüsszeli figyelmeztetést, és nem tartja be az EU szabályait.

Orbán meghunyászkodott CEU-ügyben?

A találkozó után Siegfried Muresan már arról beszélt, Orbán Viktor elkötelezett amellett, hogy teljesítse az Európai Bizottság feltételét, vagyis hogy ne zárjon be a CEU.

Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke azt mondta, miután a Néppárt elnöksége „nyílt és őszinte" beszélgetés folytatott Orbán Viktorral, azt követelték a Fidesztől és a magyar hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy teljesítsék az Európai Bizottság elvárásait. Az Elnök szerint a magyar miniszterelnök azt mondta, Magyarország ennek megfelelően fog cselekedni.

Tele van a hócipőjük az EU elleni kampányokkal

Az Európai Néppárt az Orbánnal folytatott tárgyalás után kiadott egy szokatlanul kemény közleményt, amelyben kifejti, hogy az Európai Bizottság értékelése egy a magyar civilek és egyetemek képviselőivel folytatott tárgyalások után arra jutottak, hogy a Fidesszel folytatott párbeszéd önmagában már nem elég.

Közölték, hogy a Néppárt elnöksége a tárgyaláson világossá tette a magyar miniszterelnöknek, hogy nem tűri, hogy korlátozzák a szabadságjogokat és figyelmen kívül hagyják a joguralmat.

Kikötötték, hogy a CEU maradjon nyitva, a magyar kormány függessze fel a határidőket és kezdjen tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Hangsúlyozták azt is, hogy a civil szervezeteket az egészséges demokráciák alkotóelemeinek tekintik, mivel a társadalmat képviselik, ezért tiszteletben kell tartani őket.

Az Európai Néppárt ugyanakkor a Nemzeti Konzultáció EU-ellenes retorikáját is elfogadhatatlannak tartja. A legkeményebb kritikát pont az „Állítsuk meg Brüsszelt!”- plakátok miatt fogalmazták meg:

„Elfogadhatatlan szintre jutott a támadássorozat, amelyet a Fidesz évekkel ezelőtt indított Európa ellen. Ez a konzultáció súlyosan félrevezető.”

Emlékeztették a magyar miniszterelnököt, hogy az Európai Uniót az Európai Néppárt képviselői alapították. Hozzátették, hogy a döntéseket,a melyek Brüsszelben születnek, az európai kormányok, így a magyar kormány és az Európai Parlament, így a magyar képviselők közösen hozzák a Bizottsággal.

DNS-vizsgálattal befogadja Magyaroroszág a 14-18 év közötti menekülteket?

Orbán Viktor az ülésen kitért arra, hogy Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló – sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem – jusson be az Európai Unió területére – írja a 24.hu.

Ezért az Orbán-kormány minden korábban hozott intézkedését, beleértve a tranzitzónákat, fenn akarja tartani – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel az ország teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a schengeni egyezményben rögzítettek.

Orbán kérdésekre válaszolva elmondta azt is, Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.

444/24.hu