A megbízott kormány nem a megfelelő megoldás – értett egyet Raši és Remišová

2023. január 8. - 15:14 | Belföld

A megbízott kormány a jelenlegi helyzetben nem a megfelelő megoldás, nem kellene elnyernie a parlament bizalmát. A Hlas-SD alelnöke, Richard Raši és a Za ľudí elnöke, Veronika Remišová is egyetértett ebben, derült ki a Markíza TV vasárnapi politikai műsorában.

A megbízott kormány nem a megfelelő megoldás – értett egyet Raši és Remišová
Veronika Remišová (TASR)

A Hlas-SD ragaszkodik az előrehozott választásokhoz. Remišová aláhúzta, hogy folytatni kell a megkezdett reformokat, amit szerinte egyetlen kormány sem tenne meg.

„Amikor az új 76-okról lesz szó, Eduard Heger (OĽaNO) elsősorban őt keresi a demokratikus képviselők között” – magyarázta Remišová. Említette például az SaS pártot. Szerinte azonban nehéz olyan párttal tárgyalni, amely nem konzisztens álláspontjában, és gyakran változtat azon. Feltételezése szerint ha az SaS nem szavazza meg az új többséget, akkor más forgatókönyv szerint fognak haladni, és ezek közé tartozik az előrehozott választás is. Elmondása szerint a határidő egyértelmű, azaz január végéig dönteni kell. Remišová nem árulta el, hogy az új többségről folyó tárgyalások milyen stádiumban vannak, nem látja értelmét a részleges eltolódásokról való tájékoztatásnak. A végső megállapodást a miniszterelnöknek kell bejelentenie.

Raši hangsúlyozta, hogy a kormánynak, amely elvesztette bizalmát a parlamentben, távoznia kell. Kiemelte, hogy a legtöbben előrehozott választásokat akarnak. Ennek a lehető meghamarabb szükségét látja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a koalíció részvétele nélkül a választásokat nem tartják meg. Szerinte azonban nem tárgyalnak a koalícióval. Ezzel összefüggésben a Szlovák Köztársaság alkotmányának módosításáról és az előrehozott választás lehetőségéről szóló népszavazáson való részvételre szólított fel, amelyet január 21-én tartanak. Aláhúzta, hogy a népszavazás a demokrácia eszköze.

A vitázók nem értettek egyet a kórházhálózat optimalizálásával kapcsolatban. A Hlas-SD alelnöke bírálta az Egészségügyi Minisztérium által előterjesztett kórháztervet. „Ez elérhetetlenné teszi az egészségügyi ellátást“ – jelentette ki, mondván, hogy az akut ellátás és az ágyak elérhetősége veszélyben van anélkül, hogy az ambuláns szektor felkészült volna rá.

Az ambuláns szféra hiányosságaival Remišová egyetért. Magával az optimalizálással kapcsolatban azonban nem ért egyet Rašival, és rámutat annak filozófiájára. „Az a mondás, hogy minél több kórház, annál jobb az ellátás, félrevezeti a polgárokat” – mutatott rá. Elmondása szerint a cél az, hogy kiváló kórházakat hozzanak létre, kiváló szakértőkkel. „Hiába van egy kórház 30 percre az otthonodtól, ha nem kapsz kiváló ellátást“ – tette hozzá.

TASR