Megbontott háztetők, útra dőlt fák – tombol az ítéletidő Szlovákia-szerte (FOTÓK)

2023. március 28. - 14:22 | Régió

Összesen 112 esetnál avatkoztak be a tűzoltók hétfőn a szeles idő miatt Kassa megyében – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Matis Libová, a Kassai Tűzoltó- és Mentőszolgálat szóvivője.

Megbontott háztetők, útra dőlt fák – tombol az ítéletidő Szlovákia-szerte (FOTÓK)
Fotó : Dopravný servis KE,KS - Facebook (További képekért kattints a fotóra!

Kedden főleg az esti és az éjszakai órákban fújt erős szél az ország keleti részén.

„Elsősorban az útra dőlt fák vagy leszakadt faágak miatt kérték a tűzoltók segítségét. Háztetőket is megbontott a szél, meglazultak a tetőcserepek, ami szintén veszélyt jelent" – mondta a szóvivő.

A legtöbb, 37 riasztást közvetlenül Kassán regisztrálták, a Nagymihályi járásból 31, a Kassa-vidékiből 23, a Tőketerebesiből 10, az Iglóiból (Spišská Nová Ves) 7 hívás érkezett. A legkevesebb (4) riasztást a Rozsnyói járásban regisztrálták. „Összesen 98 tűzoltó avatkozott be a vihar okozta károk miatt" - tette hozzá Libová.

Megrongálta a vihar a kassai kisvasút kocsijának tetejét

Az erős szél megrongálta a kassai kisvasút történelmi kocsijának tetejét - tájékoztatott a közösségi hálón a kisvasutat működtető polgári társulás. A társulás hozzátette, reméli, az április 15-re tervezett szezonnyitóra megjavítják a kocsit.

„Az egyik történelmi kocsi az erős széllökések miatt rongálódott meg a Csermely-völgyben (Čermeľ). A tető fémburkolatát tartó, elrozsdásodott szögek meglazultak, és a lemezzel együtt felszakították a szerkezet egy részét" - fogalmaz a közlemény. Hozzátették, néhány nap múlva lett volna aktuális a kocsik fém vízelvezetőinek javításe.

„A szél megelőzött bennünket, és „előkészítette” a kocsit a tető teljes felújítására" - tette hozzá a társulás.

A közleményben emlékeztettek arra is, hogy a kassai történelmi kisvasútnak nincs fedett depója, a több mint százéves kocsik, amelyek műemlékként szerepelnek a jegyzékben, egész évben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ami miatt egyre pusztulnak.


(TASR)