A megbukott Berényi a régi nótát fújja

A Magyar Közösség Pártjának elnöke hétfőn este benyújtotta lemondását, melyet a párt elnöksége elfogadott. Az MKP exelnöke kedd reggel az M1 hírcsatornán magyarázta pártja választási eredményét, és főként Bugár Bélát okolta az MKP kudarca miatt.

Berényi József szerint a politikai kultúra és az emberi tisztesség is úgy kívánta, hogy vállalja a felelősséget és benyújtsa lemondását, miután az MKP az ő vezetése alatt már másodszor - 2012-ben és 2016-ban - nem lépte át az 5 százalékos küszöböt, és nem jutott be a szlovák törvényhozásba.

Az MKP tisztújító kongresszusára június 11-én kerül sor, akkor választ a párt új elnököt.

Berényi az M1 kedd reggeli műsorában közölte, a következő okok miatt nem sikerült elérni az 5 százalékot:

- a megosztottság miatt nagyon sok szlovákiai magyar otthon maradt, nem szavazott,

- a Híd sokkal kevesebb magyar szavazatot kapott, de az MKP ebből nem tudott profitálni.

A néző ekkor azt hihette, hogy Berényi távozó pártelnökként személyes felelősségét kezdi taglalni, ám egyáltalán nem így történt.

"Mi körülbelül ott maradtunk, ahol voltunk. Veszítettünk valamivel több, mint háromezer szavazatot, ugyanakkor a Híd jelentős számú magyar szavazatot vesztett, de a szlovák szavazatok bejuttatták őket a parlamentbe. Ha nem lett volna ez a megosztottság, és együtt megyünk, akkor valószínűleg ma jóval erősebb magyar képviselet van a parlamentben. Ahogy mi ezt szerettük volna" - mondta Berényi, és pár mondattal később már elő is vette Bugár Bélát.

Miért nem jött össze az együttműködés? - kérdezte a műsorvezető.

"Nem rajtunk múlott, hogy ez nem jött össze. Mindenféle kifogásokat kerestek velünk szemben, de én azt hiszem, hogy ennek inkább személyes okai vannak. 2007-ben Bugár Bélát leváltotta a Magyar Koalíció Pártja, és azt hiszem, hogy az elnök úr ezt a mai napig nem tudta feldolgozni, és van benne egyfajta személyes bosszú irányunkban, most már nem vagyok elnök, szabadabban fogalmazhatok. Nem a közösségi érdeket nézte, hanem azt, hogy bennünket kint tartson a parlamentből. Elvitt annyi szavazatot, hogy az nekünk hináyzott, és a szlovák szavazatokkal be tudta vinni ezt a pártot a parlamentbe."

Berényi alig fejezte be Bugárt okoló kirohanását, máris azt mondta: "Jó lenne most már fátylat borítani a múltra, és a jövőre tekinteni."

Az MKP exelnöke szerint képtelenség lesz a parlamentben magyar érdekeket érvényesíteni, mert két radikális szlovák párt jutott be, és a Híd 11 képviselője között csak 7 magyar van.

"Szükség van arra, hogy megtaláljuk egymáshoz az utat, lehet, hogy az én lemondásom is segíthet ebben"

- jelentette ki Berényi.

Amikor Berényi saját felelőssége került szóba a választási eredmény kapcsán, az exelnök egyszerűen nem tudott rosszat mondani teljesítményéről - inkább az a baj, hogy nem négy százalék a bejutási küszöb.

"Mindenki azt mondja, hogy a kampányunk jó volt, mindenki azt mondja, hogy mi mindent megtettünk, (...) egyszerűen ennyi lehetősége van egy magyar etnikai pártnak. (...) Ha négy százalék volna a bejutási küszöb, simán ott vagyunk a parlamentben, de a gond az, hogy a küszöb nem négy, hanem öt százalék.

Berényi szerint egyébként előrehozott választások lesznek, a jobboldali pártok ilyen összetételben elképzelhetetlen, hogy kormányozni tudjanak. Az exelnök szerint a magyarok semmi jóra nem számíthatnak a következő választásokig.

Marad-e a politikában?

"Természetesen igen. Hat évig a parlamenti választásokat leszámítva minden választást megnyertünk, volt szerepem abban, hogy az MKP egyben maradt. (...) Természetesen nem kívánom abbahagyni a politizálást, nem elnöki szinten, hanem egy alacsonyabb szinten, az elnökségben szeretném folytatni a munkát" - jelentette ki Berényi József.

A leköszönő elnök elmondása szerint az MKP elnökségi tagjai is le akartak mondani, ő viszont arra kérte őket, hogy ne tegyék ezt, mert akkor úgy tűnne, mintha mindenki megbukott volna. Igaz, siker nem volt, de "vállalható eredmény" született, így nem látta indokoltnak az egész elnökség távozását.

(para)