Megbüntethet-e a rendőr, ha nincs nálunk személyi igazolvány?

2017. május 12. - 10:42 | Belföld

Akkor is vinnünk kell magunkkal a személyi igazolványt, ha csak a sarki boltba ugrunk el? Ľubomír Ábel országos rendőrfőkapitány-helyettes válaszolt a sokak által vitatott kérdésre.

Megbüntethet-e a rendőr, ha nincs nálunk személyi igazolvány?
Fotó: TASR

A rendőrfőkapitány-helyettes közölte, a 15. életévét betöltött valamennyi szlovák állampolgár – akinek állandó lakhelye van Szlovákiában – köteles rendelkezni személyi igazolvánnyal.

A törvény azonban arról nem tesz említést, hogy a személyit mindig magunknál kell hordani.

A gépjárművezetőknek természetesen a jogosítvány és a járműre vonatkozó dokumentumok mellett maguknál kell hordaniuk a személyi igazolványt is, közúti ellenőrzés alkalmával ugyanis ezt is kéri a rendőr.

Ábel ettől függetlenül arra is felhívta a figyelmet, a személyi igazolvány arra szolgál, hogy kilétünket igazoljuk vele, s bárhol adódhat olyan szituáció – még ha nem is vezetünk gépjárművet –, amikor erre szükség lehet.

A rendőrség hivatalos Facebook oldalán egy sorozat indult Ábelovka néven, amelyben a rendőrfőkapitány-helyettes hétről hétre gyakran feltett kérdéseket válaszol majd meg. Az egyes témákkal kapcsolatos ötleteket és kérdéseket a nyilvánosságtól várják.

(para)