Megbüntették Sólymos Lászlót is

Három politikus fizet pénzbírságot a 2017-es szabálytalan vagyonnyilatkozatáért. A bírság összege háromhavi fizetésüket teszi ki. A büntetésről szerdán döntött a parlament Összeférhetetlenségi Bizottsága.

Megbüntették Sólymos Lászlót is
Sólymos László (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel tulajdonrészét a Slomik cégben. Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke nem vallotta be a selmecbányai hétvégi házát, Veronika Remišová, az OĽaNO frakcióvezetője esetében pedig szintén egy fel nem tüntetett hétvégi házról van szó, Pribylina településen.

Remišová, aki személyesen vett részt a bizottság ülésén, a képviselők döntését a politikai zaklatás tetőpontjának nevezte, és bírálta az elfogadott formanyomtatvány többértelműségét is. Remišová azt állítja, hogy az említett hétvégi háza a vagyonnyilatkozat kitöltése idején egy befejezetlen építmény volt, amely mivel nem szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban, nem kellett feltüntetnie. „Én pontosan követtem az utasításaikat. Elutasítom azt az állítást, mely szerint szándékosan vagy könnyelműségből sértettem volna meg az alkotmánytörvény rendelkezését. Szó szerint követtem azt a formanyomtatványt, amelyet maga a bizottság dolgozott ki” – jelentette ki azt is hozzátéve, hogy fellebbezni fog az alkotmánybíróságnál.

Ďuriš Nicholsonová már korábban elismerte, hogy egy ostoba hibát követett el. „Saját magamat jelentettem fel a bizottságnál, hibát követtem el, de nem állt szándékomban eltitkolni az ingatlant“ – mondta szeptemberben. Hozzátette: a hiba következményeit viselni fogja.

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter szintén hasonló büntetésre számíthat a vagyonnyilatkozata miatt. Ebben nem tüntette fel, hogy társtulajdonosa egy Berkenyéd (Jarabina) községbeli háznak. Peter Kresák (Híd), a bizottság tagja arra figyelmeztetett, hogy az eljárást leállítják, ha az érintett köztisztviselő még a bizottsági szavazás előtt lemond funkciójáról. Ezzel Lajčák lemondására utalt, amelyet Andrej Kiska államfő egyelőre nem fogadott el, ezért - Kresák javaslatára - még várnak a szavazással. A bizottsági tárgyalást azzal szakították meg, hogy megvárják, hogyan alakul Lajčák sorsa miniszterként, illetve hogy ha tényleg befejezi a tárcavezetést, akkor érvényesíteni-e fogja képviselői mandátumát, amelyre a választások eredménye szerint joga van.

(TASR)