Megdöbbentő dolgok derültek ki az állatkertről, ahol a halálos oroszlántámadás történt – a többi ragadozót is elaltathatják

2023. május 18. - 09:51 | Régió

Engedély nélkül működött az Oškerda községnél lévő állatkert, ahol kedden egy oroszlán végzett a tulajdonossal. Az állatorvosok többször is a veszélyes állatok számára rossz, nem megfelelő feltételeket állapítottak meg – írja a TV Noviny.

Megdöbbentő dolgok derültek ki az állatkertről, ahol a halálos oroszlántámadás történt – a többi ragadozót is elaltathatják
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A tragédiát követően számos megdöbbentő tény látott napvilágot. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) rendszeresen ellenőrizte az állattartást az állatkertben, 2019 óta pedig már nem rendelkeztek érvényes engedéllyel a működésre.

Ennek ellenére az állatkertbe emberek jártak, és belépőket is fizettek. A ragadozók etetését pedig amolyan fizetett attrakcióként kínálták.

Az állatorvosok rendszeresen felrótták, hogy sok állatot nagyon szűk területen helyeztek el. Összesen 18 oroszlán és tigris volt a területen – összehasonlításképpen a bajmóci állatkertben három oroszlán van. Azt követően, hogy az Oškerda községnél lévő állatkertnek megtiltották az állattartást, az állatokat nagy, engedéllyel rendelkező állatkerteknek ajánlották fel. Azok viszont helyszűke miatt nem tudták őket elfogadni.

A tragédia napján a rendőrök lelőttek egy oroszlánt, az állatorvos pedig elaltatott egy másikat, amely a holttest közvetlen közelében volt. Jelenleg a többi 16 ragadozó sorsa is kérdéses – az illetékesek megpróbálják eladni őket, de ha nem járnak sikerrel, akkor Jozef Bíreš miniszter szerint elaltatják őket. Bíreš hozzátette: kideríti, ki hibázott azzal kapcsolatban, hogy az állatkert a tilalom ellenére is működött.


(tvnoviny.sk)