Megdrágult minden, ezért a Dunaszerdahelytől nem messze építendő híd újabb támogatást kapott

2022. július 1. - 11:24 | Régió

Újabb pénzinjekciót kap a Doborgaz és a magyarországi Dunakiliti között megépítendő kerékpáros és gyalogos híd projektje.

Megdrágult minden, ezért a Dunaszerdahelytől nem messze építendő híd újabb támogatást kapott

A 2,3 millió eurós úgynevezett kiegészítő finanszírozást az állami Vízgazdálkodási Építővállalat (Vodohospodárska výstavba -VV) biztosítja - erről a szlovák kormány a pénteki rendkívüli ülésén hozott döntést. Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt áfa nélkül számítva 10,4 millió euróba kerül, amit a környezetvédelmi minisztérium szerint a két érintett ország fele-fele arányban pénzel. A szlovákiai oldalon 4,9 milliósra tervezett beruházást 85 százalékban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozzák.

Jelenleg már a közbeszerzési eljárás zajlik a híd, valamint a szlovákiai hídlétesítmények kivitelezőjének kiválasztására, és pályázatot írtak ki az építkezés felügyeletének feladatára is. A szaktárca tájékoztatása szerint a pályázók azonban jelezték, hogy a projekt megvalósítása kivitelezhetetlen a 2018-as megrendelés becsült értékén, mivel az építőipari cikkek árai azóta rendkívüli módon megugrottak.

A tárca hangsúlyozta, hogy a VV építővállalat ezért nem tudja sikeresen lezárni a közbeszerzést. Hogy újabb lendületet kaphasson a létesítmény megípétése, a megrendelések várható költégeit újra fel kellett becsülni, és az új árak jóváhagyását követően folytatni kell a projektet, azaz újra el kell indítani a közbeszerzési folyamatot. Az ütemterv szerint a projekt megvalósítását legkésőbb a jövő év végéig nyélbe kell ütni.

A Covid világjárvány következtében az építőiparban hirtelen megemelkedtek az árak, és ezt még tetőzte az oroszok ukrajnai háborúja, emiatt meg olyan helyzet állt elő, hogy veszélybe került a nemzetközi projekt megvalósítása. Emiatt volt szükség arra, hogy a projekt költségvetését 2,3 millió euróval egészítsék ki - magyarázta a minisztérium, hozzátéve, hogy a Vízgazdálkodási Építővállalat elegendő forrással rendelkezik.

Több mint négy éve írtunk arról először, hogy bicajos híd épül a Duna régi medre fölött a szlovák-magyar határon, Pozsonytól nem messze. A híd Doborgaz (Dunaszerdahelyi járás) és Dunakiliti községeket fogja összekötni.

(TASR/para)