Megduplázták az oxigénkészletet a galántai kórházban

2021. január 21. - 17:47 | Régió

A galántai kórházban a folyékony oxigén tárolására alkalmas, 5000 literes tartályt egy 11 000 literesre cserélték le csütörtökön. A tároló a COVID-19 betegségben szenvedő páciensek kezelésében játszik fontos szerepet. Erről Tomáš Kráľ, a ProCare és a Svet zdravia hálózat szóvivője tájékoztatott.

Megduplázták az oxigénkészletet a galántai kórházban
TASR

A galántai kórházban január 7-től csak COVID-19-pozitív pácienseket látnak el. Miután a kórház áttért a „vörös” rezsimre, a többszörösére nőtt a gyógyászatioxigén-fogyasztás, amely kulcsszerepet tölt be a betegség kezelésében. A kórházban jelenleg 113 ágyhoz van kötve közvetlen oxigénellátás és 10 ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel. A napokban több olyan berendezés érkezik a kórházba, amely lehetővé teszi a nagy áramlású nazális oxigénterápiát. Alexandra Pavlovičová kórházigazgató szerint ez utóbbival azokat a pácienseket kezelik, akiknek a vírus megtámadta a tüdejét, és fulladnak. Hozzátette: a műszer alkalmazásával elkerülhető lehet a mesterséges lélegeztetés. A terápia keretében egy páciensnek percenként 50 liter oxigénre van szüksége.

A galántai kórházba korábban háromhetente érkezett folyékony halmazállapotú oxigénszállítmány. Most ez hetente háromszor történik, ezért az eddigi 5000 literes tárolót le kellett cserélni egy 11 000 literesre. Más berendezések esetében is növelni kellett a kapacitást.

Az óránként 95 köbméter teljesítményű párologtató készüléket először egy 189 köbméter/óra teljesítményűvel egészítették ki, majd pedig lecserélték egy 253 köbméter/óra teljesítményűre. Az új párologtató készülékek összteljesítménye tehát óránként 442 köbméter, közölte Michal Paľa, a beszállító cég (Messer Tatragas) ügyvezető igazgatója. „A kórház így még jobban felkészült az esetlegesen tovább fokozódó járványkrízisre” – tette hozzá Kráľ.

Mióta a galántai kórház áttért a „vörös” rezsimre, már csaknem 300 COVID-19 betegségben szenvedő pácienst láttak el itt a galántai, nyitrai, érsekújvári, lévai és nagytapolcsányi régióból. Közülük több mint nyolcvanat már hazaengedtek. Megközelítőleg ugyanennyien belehaltak a betegségbe. A kórházban jelenleg 107 pácienst kezelnek, közülük heten igényelnek mesterséges lélegeztetést.

TASR