Megduplázzák a banki különadót, kell a pénz az államkasszába

2019. november 6. - 12:47 | Belföld

A szlovákiai bankok továbbra is fognak különadót fizetni, ennek összege jövőre megduplázódik. 

A kormány szerdai ülésén elfogadta a pénzügyminisztérium által kidolgozott, banki különadóról szóló törvényjavaslatot. A kabinet gyorsított eljárást javasol, vagyis a módosítást egyetlen parlamenti ülés alatt fogadhatják el. A törvényjavaslat kidolgozását a Koalíciós Tanács indítványozta. A cél az állami bevételek emelése.

A különadót a bankok eredetileg csak 2019-ig fizették volna. Az új javaslat értelmében az adónem továbbra is érvényben marad, sőt jövőre a pénzintézetek passzívumainak 0,2%-áról 0,4%-ára emelkedik. A passzívumok összegéből azonban levonhatók a bank saját forrásai. Ennek az intézkedésnek köszönhetően a bankok 2020-ban 144 millió euróval többet fizetnének be az államkasszába.

Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter a javaslattal kapcsolatban elmondta: elsődleges célja, hogy az államháztartási hiány 2020-ban ne lépje túl a bruttó hazai termék (GDP) 0,49%-át.

A szlovákiai bankoknak 2012 óta kell különadót fizetniük. Eredetileg azért vezették be ezt az adónemet, hogy biztosítsák a bankszektor stabilitását és lefedettségét egy esetleges, jövőbeni gazdasági válság idejére.

A szlovák bankszektor adózás utáni tiszta nyeresége 2018-ban csaknem 640 millió euró volt. 2019 első felében a profit elérte a 346 millió eurót, ami azt jelenti, hogy az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 2%-kal nőtt. A tárca szerint a bankszektor nyereségessége, amelyet a bankok átlagos tőkearányos jövedelmezősége alapján számítanak ki, az Európai Unióban 6,5%, míg Szlovákiában több mint 11%.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) a banki különadó emelésében rejlő kockázatokra figyelmeztet. Míg a jelenlegi, 0,2%-os különadó összege 2018-ban a bankok nyereségének közel 16%-át tette ki, ez az arány jövőre, az adóemelés miatt várhatóan 33%-ra nő. Válság idején, amikor csökken a nyereség, a különadó a profit nagy részét elviheti, mutatnak rá az NBS szakemberei.

A javaslatot kezdettől fogva ellenzi a Szlovák Bankszövetség (SBA) is, mivel az szerinte veszélyezteti a bankszektor stabilitását.

(TASR)

Címkék: bankadó