Megegyezett a Híd és az MKP: Együtt indulnak a választásokon

2019. október 18. - 10:55 | Belföld

Közös javaslattal zárultak a Híd, az MKDSZ és az MKP delegációi által a héten folytatott intenzív tárgyalások.

Megegyezett a Híd és az MKP: Együtt indulnak a választásokon
Fotó: Paraméter

A felek megegyeztek abban, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján indulnak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP (szlovákul: Strana regiónov Most MK) lesz.

A delegációk egyebek mellett arról is megegyeztek, hogy a pártok közös kampánystábot és közös választási programot hoznak létre. A listára kerülők el kell, hogy fogadják a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak. A felek kvótát biztosítanak egyéb nemzetiségű jelöltek számára is. A parlamentbe jutás után a bejutott képviselők közös frakciót hoznak létre. A pártelnökök megegyeztek, hogy nem vezetik a listát.

A következő lépésben az egyes pártok elnökségei megvitatják a javaslatot. Elnökségeik pozitív döntése esetén a felek közösen tárgyalnak majd további pártokkal. Minden arra vall, hogy a pártelnökségi üléseket a jövő héten megtartják. „Utána a pártok országos tanácsának kell jóváhagynia a jelöltlistát” - magyarázta Bugár Béla, a Híd elnöke. További pártokkal csak ezt követően fognak tárgyalni.

Bugár hozzátette, hogy a későbbi tárgyalásokra meghívót kap az Összefogás is. A most alakuló mozgalom a korábbi tárgyalásokon azt a feltételt akarta szabni, hogy a magyar pártok közös listáján ne legyen rajta a Híd elnöke és néhány további tagja. Bugár azt mondta, nem jelent problémát ez a korábbi követelés. „Ettől még kaphatnak meghívót a közös tárgyalásra. Ha oda is ezzel a feltétellel jönnek, az az ő problémájuk, nem a miénk” - tette hozzá Bugár.

A fejleményre rögtön reagált a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum is. A párt a választásokban „a tisztesség nem eladó” alapelvvel vesz részt. "Prioritásunk a magyar választási lista. Olyan alternatívát kínálunk a magyar nemzetiségű és magyar érzelmű választóknak, amely biztosan a jó oldalon fog állni, és nem a Smer kosarában végzi." Ahogy mondják, Készen állnak "a választásokban történő megmérettetésre, hogy feltartóztassuk a rosszat, munkánkkal pedig hozzájáruljunk a kormányváltáshoz."


-para-

Címkék: híd, MKP, MKDSZ