Megegyezett a koalíció: lesz 500 eurós utalvány a 60 évesnél idősebb beoltottaknak

2021. november 30. - 14:29 | Belföld

Mégis meglesz az 500 eurós „oltási utalvány” azoknak a 60 évnél idősebbeknek, akik idén beoltatják magukat. Igor Matovič ötletét csak az OĽaNO, a Sme rodina és a Za ľudí támogatja, az SaS nem fogja megszavazni, de nem is blokkolja majd az elfogadását. A részleteket azonban a pénzügyminiszteren kívül kevesen ismerhetik, mert még a koalíciós pártok sem látták a konkrét törvényjavaslatot. A pénzügyminiszter arra számít, hogy mintegy egymillió embernek kell majd kifizetni, vagyis a teljes költsége 500 millió euró lehet. A vonatkozó törvényt akár már a héten elfogadhatja a parlament.

Megegyezett a koalíció: lesz 500 eurós utalvány a 60 évesnél idősebb beoltottaknak
Fotó: TASR

A koalíciós tanács megállapodott az 500 eurós „oltási utalványok” kérdésében, várhatóan a kormány és a parlament a napokban elfogadhatja a vonatkozó törvényjavaslatot. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter pénteken bemutatott javaslatát csak saját pártja, az OĽaNO, valamint a Sme rodina és a Za ľudí támogatja.

Az SaS legfeljebb 150 eurós utalványt adna az idősebb beoltottaknak.

Anna Zemanová frakcióvezető szerint ők inkább kivételeket adnának a beoltottaknak a szigorú járványügyi szabályok alól, ezzel motiválnák az oltottság növelését. Az SaS frakcióvezetője szerint az utalványokkal ütött fémilliárdos lyukat is Matovičnak kell majd "betömnie".

A három koalíciós párt úgy bólintott rá Matovič javaslatára, hogy a részleteket sem ismerik, ugyanis még nem látták a konkrét törvényjavaslatot sem. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője szerint azért nem, mert „még csak most írják”. Ennek ellenére nem érti az SaS hozzáállását, mert szerinte a javaslat segít majd az oltottaknak és a szlovák gazdaságnak is.

„Minden felelősségteljes képviselőnek támogatnia kellene a javaslatot, mert az egyszerre több dolgot is segít” – jelentette ki Šipoš a TASR állami hírügynökség szerint.

A három koalíciós pártnak összesen 72 képviselője van, ezért várhatóan szükségük lesz még néhány ellenzéki szavazatra is.

Igor Matovič múlt héten pénteken mutatta be javaslatát, amely 500 eurós utalvánnyal jutalmazná azokat a 60 évesnél idősebbeket, akik még idén decemberben beoltatják magukat legalább az első adag vakcinával.

Az akkori tájékoztatása alapján azok, akik még idén megkapják mindhárom adagot, idén megkapják az utalványt is, amit vendéglőkben, hotelekben, más idegenforgalmi és vendéglátóipari egységekben, kulturális rendezvényeken és egyéb szolgáltatások megvásárlásánál vehetnek igénybe. Aki idén csak az első vagy a második adagot kapja meg, az csak jövőre, a harmadik adag vakcina felvétele után kaphatja meg az 500 eurós utalványt.

Az utalványt elektronikus formában akarják eljuttatni a beoltottakhoz, vagy egy telefonos applikáció segítségével vagy pedig utalványkártyán. A tervek szerint átruházható lesz, vagyis nem csak az használhatja fel, aki megkapta. A pénzügyminiszter elképzelése szerint mintegy egymillió ember lesz jogosult a támogatásra, ami azt jelenti, hogy az javaslat 500 millió euróba kerülhet.

Ha a terv beválik, akkor a mintegy 1,25 millió 60 évesnél idősebb ember 80 százaléka kapná meg az oltást, ami csökkentheti a kórházakra nehezedő nyomást.

Ehhez azonban még mintegy 130 ezer embert kellene beoltani, mivel jelenleg 870 ezren kaptak oltást a 60 évesnél idősebb korosztályban.

Az még nem világos, hogy a javaslat mikor kerülhet a kormány elé, de a koalíciós pártok szeretnék, ha már a héten elfogadhatná a parlament is. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb holnap a kormánynak rá kell bólintania.

- lpj -