Megegyezett a LOZ Lengvarskýval, már csak Matovič akadályozza a megállapodást az orvosokkal

2022. november 24. - 18:38 | Belföld

Az Orvosszakszervezet (LOZ) követeléseire épülő nyolcpontos memorandum első hét pontjában megegyezett a szakszervezet és az egészségügyi minisztérium. A nyolcadik a béremelést tartalmazná, de abban a pénzügyminisztérium az illetékes, Igor Matovič pedig nem akar tárgyalni. A LOZ viszont Matovič szerdai ajánlatát utasítja el, így továbbra is fenyeget, hogy több mint 2100 orvos távozhat jövő héten a kórházakból, és a kormány veszélyhelyzetet hirdethet.

Megegyezett a LOZ Lengvarskýval, már csak Matovič akadályozza a megállapodást az orvosokkal
Matovič irányítaná az egészségügyet is (Fotó: TASR)

Csütörtökön lezárta az egészségügyi minisztérium és az Orvosszakszervezet (LOZ) a tárgyalásokat a nyolcpontos memorandum első hét pontjáról.

„Úgy gondolom, hogy a javasolt megoldások elfogadhatóak mindkét fél számára, az első hét pont esetében semmi sem akadályozza a memorandum aláírását” – jelentette ki Vladimir Lengvarský egészségügyi miniszter. Az első hét pont szövegezése a napokban elkészülhet.

Peter Visolajský, a LOZ elnöke megerősítette Lengvarský szavait.

„Konstruktív tárgyalások vannak mögöttünk, közelebb kerültünk a megállapodáshoz” - mondta Visolajský.

Bízik benne, hogy azokat a változásokat, amelyekhez törvénymódosításra is szükség lesz, hamarosan a parlament is elfogadhatja.

A bérrendezés elakadt

Már csak a nyolcadik pontban, az orvosbérek emelésében kellene megegyezniük, de erről Igor Matovič nem akar tárgyalni, a LOZ pedig Matovič „stabilizációs hozzájárulását” utasítja el. Igor Matovič egyszeri, a szakmai tapasztalat hossza alapján meghatározott, 10-30 ezer euró közötti támogatást kínál az orvosoknak, ha vállalják, 3 évig maradnak munkahelyükön. A többi egészségügyi dolgozó fejenként 5 ezer eurót kapna, ugyanilyen feltétel mellett. Az összeg bruttóban értendő, vagyis ebből még adóznának a dolgozók. A szerződéseket azonban november 30-ig alá kellene írniuk. A LOZ információi szerint maga Matovič is gondolkodik azon, hogy a szerdán bemutatott javaslatát még módosítja.

„Kíváncsiak vagyunk, most mivel fog előállni a pénzügyminiszter” – kommentálta értesüléseit Visolajský.

A LOZ szerint a „stabilizációs hozzájárulás” nem oldja meg a kórházak személyzeti problémáit. „Ez csak bebetonozza a jelenlegi helyzetet, új orvosokat, nővéreket nem vonz az intézményekbe” – magyarázta Visolajský. Ő maga 27 ezer eurót kapna a kormánytól, 17 év szakmai gyakorlat van ugyanis mögötte, de visszautasítja a kormány ajánlatát. „Én ezt nem fogadom el, mert nem javítja a kórház helyzetét, ahol dolgozom” – mondta a LOZ elnöke, aki a nyitrai kórház gyermekgyógyászati osztályának alkalmazottja.

A szakszervezet az alapbért emelné

A LOZ ragaszkodik legutolsó ajánlatához, amely mintegy 40 millió euróval került volna többe, mint amit a kormány elfogadhatónak tart. Ez alapján a szakvizsgával rendelkező orvos az átlagkereset 2,5-szörösét, a szakvizsga nélküli pedig 1,4 szeresét kapná. Ezt a kormány is elfogadhatónak tartotta, viszont nem akarta kifizetni a szakmai gyakorlat alapján fizetett kiegészítést.

A LOZ ezen felül ugyanis minden ledolgozott év után 36 eurót kért a szakvizsgával rendelkező orvosoknak, vagyis 10 év gyakorlat így havi 360 euró pluszt jelentett volna orvosonként.

Igor Matovič szerdán azt mondta, nem hajlandó tovább tárgyalni a bérekről, a pénzügyminisztérium ma sem reagált kérdésünkre, hogy mikor lennének hajlandóak újra tárgyalni az orvosokkal. A pénzügyminiszter csütörtökön egy TASR hírt posztolt, ami arról szól, hogy a Szlovák Orvoskamara (SLK) is arra kéri a szakszervezetet, fogadja el a kormány utolsó béremelési ajánlatát.

„Ha az SLK felszólítja a LOZ-t, hogy fogadja el a kormány eredeti javaslatát, akkor az biztosan nagyon jó volt” – posztolta Matovič.

Egy nappal korábban azonban ő jelentette ki, hogy ez a javaslat már nem érvényes.

Készülnek a veszélyhelyzetre

A LOZ pénteken az igazságügyi minisztériummal tisztázná a memorandum pontos szövegét, hétfőn pedig újra az egészségügyi minisztériumban tárgyal. Az egészségügyi minisztérium közben készül arra, hogy az orvosok decemberben mégis távoznak. Már kész a levél, amely a veszélyhelyzet kihirdetéséről tájékoztatja a kórházakat, amelyeknek a központi válságstáb utasításait kell majd követniük.

„Úgy járunk el, mintha a felmondások tényleg életbe lépnének” – mondta Lengvarský.

A kórházak várhatóan kénytelenek lesznek elhalasztani a tervezhető beavatkozásokat, erről tájékoztatniuk kell a betegeket, akiknek december elejére van időpontjuk. A legtöbb kórház csak az akut eseteket kezeli majd.

- lpj, TASR -