Megegyezett a PS/Spolu és a KDH, hogy nem fogják piszkálni egymást, a Híddal nem számolnak

2019. július 10. - 10:25 | Belföld

Együttműködésről egyezett meg a PS/Spolu koalíció és a KDH, ami tulajdonképpen egyfajta megnemtámadási szerződés.

Megegyezett a PS/Spolu és a KDH, hogy nem fogják piszkálni egymást, a Híddal nem számolnak
Michal Truban, a PS elnöke

Ugyanakkor nemcsak arról egyeztek meg, hogy nem fogják egymást piszkálni, hanem keresik a programjaik keresztmetszetét.

"A régi politikusok szeretnének minket megosztani a migránsok és homoszexuálisok témájában, mégpedig azért, hogy folytathassák korrupt viselkedésüket" - jegyezte meg a tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón Michal Truban, a PS elnöke.

Truban közölte, hogy a pártok kultúretikai kérdésekről is szeretnének egyeztetni, mivel a konzervatívok és a liberálisok számára is fontosak az alapértékek, és ennek a témának a megvitatását nem szeretnék a szélsőségesekre hagyni.

Miroslav Beblavý, az Együtt elnöke elmondta: a megállapodás konkrét kötelezettségvállalásokat tartalmaz. A pártok képviselői megegyeztek, hogy a választási kampány során nem fogják támadni egymást, illetve ha valamelyik fél ilyesmit érzékelne, azonnal tisztázzák a dolgot egymás között. Az egyezség része egy ún. békéltetési mechanizmus is.

Az együttműködő pártok a jövőbeni kormányprogram prioritásait tekintve a közös pontokra akarnak összpontosítani, és el akarják kerülni, hogy az érzékenyebb témák éket verjenek közéjük. Beblavý ezzel kapcsolatban megjegyezte: bizonyos kérdésekben más-más nézetet képviselnek, hiszen liberálisok, konzervatívok és centristák is vannak közöttük.

Alojz Hlina, a KDH elnöke kilátásba helyezte, hogy az egyes pártok képviselői később törekedni fognak a választások utáni együttműködésről való megegyezésre is. Úgy véli, ma teljesítették azt a minimumot, ami ahhoz szükséges, hogy létrejöhessen a jelenlegi kormánykoalíció alternatívája. „Ha előre tudunk lépni a programmal kapcsolatos egyeztetés terén, a szerződő felek nyilvánosan elkötelezik magukat, hogy elsődlegesen egymással fognak tárgyalni a választások utáni együttműködésről is” – fejtette ki Hlina.

Michal Truban, a PS vezetője szerint is sokat kell majd dolgozni azért, hogy eljussanak a kompromisszumokig. Hozzátette: minden ellenzéki párttal szívesen tárgyalnak, a Híddal viszont nem számolnak.

Beblavý is aláhúzta, hogy a megállapodáshoz bármelyik ellenzéki párt csatlakozhat, amely egyetért az egyezség tartalmával. Hozzátette: tartalmilag Andrej Kiska alakulófélben lévő pártja áll a legközelebb hozzájuk. „Ha megegyezünk vele, elképzelhető, hogy ő is csatlakozik ehhez a megállapodáshoz” – helyezte kilátásba Beblavý.

Truban hangsúlyozta: mindhárom párt számára fontosak az értékek, és céljuk az, hogy a kulturális-etnikai kérdésekben ne a szélsőségesek, hanem a demokratikus pártok vezetőinek a hangja legyen a legerősebb. Ennek érdekében törekedni fognak a pártok közötti tisztességes párbeszédre és az álláspontok közelítésére.

Hlina ezzel kapcsolatban rámutatott: a pártvezetők elsősorban a programról akarnak tárgyalni, a kulturális-etnikai kérdéseket nem akarják kulcsfontosságú tényezővé tenni. Olyan témáról van szó, amellyel a KDH elnöke szerint is foglalkozni kell, de nem szeretné, ha az ellenzéki pártokat legyengítenék a felesleges viták.

(Denník N)

Címkék: PS/Spolu, KDH