Megegyeztek: jön az SaS-OĽaNO összefogás a helyhatósági választásokon

2018. február 9. - 12:12 | Belföld

A két ellenzéki párt együttműködik a közelgő helyhatósági választásokon.

Megegyeztek: jön az SaS-OĽaNO összefogás a helyhatósági választásokon
Fotó: TASR (archív)

Az SaS és az OĽaNO vezetősége úgy döntött, összefognak a novemberben esedékes helyhatósági választások előtt. Az együttműködésről szóló koalíciós szerződést pénteken délelőtt írták alá a pártok vezetői, Richard Sulík (SaS) és Igor Matovič (OĽaNO).

A két párt együttműködésre szólította fel az összes demokratikus, elsősorban ellenzéki pártot, s egyúttal kizárták a Smerrel és Kotlebáékkal történő együttműködést.

A sajtótájékoztatón kijelentették, Pozsonyban az OĽaNO állít polgármesterjelöltet, ezt a döntést pedig az SaS is elfogadja. Egyelőre nem nevezték meg, kit indítanak.

„Úgy döntöttünk, hogy együttműködünk a helyhatósági választásokon, és megpróbáljuk megismételni azt a sikert, amelyet a megyei választásokon eredményezett az összefogásunk” – jelentette ki az OĽaNO elnöke.

Sulík megjegyezte, szívesen együttműködnének a KDH-val, valamint felvette a kapcsolatot Boris Kollárral is.

A helyhatósági választásokat idén novemberben tartják. Egyelőre nem ismert a hivatalos időpont, annyi azonban már biztos, hogy november elején, 3-án vagy 10-én tartják majd.

A legutóbbi helyhatósági választásra 2014. november 10-én került sor, a következőt tehát idén november 15-ig meg kell valósítani. A választások időpontját a parlament elnöke tűzi ki, előtte legkésőbb 110 nappal.

A helyhatósági választás egyfordulós. Az adott település minden 18. életévét betöltött lakosa szavazhat, aki állandó lakcímmel rendelkezik a községben.


TASR/para