Megemelik Dunaszerdahelyen az Újfalu lakótelep két panelházában a városi lakások bérleti díjait!

2020. február 26. - 06:54 | Régió

A beszerzési ár 5%-ára emelkedik az Újfalu lakótelepen lévő 2441-es és 5555-ös panelházak városi lakásainak bérleti díja, az emelés azonban csak új bérleti szerződés megkötése vagy a korábbi meghosszabbítása esetén lép érvénybe. A megemelt díjakat az előbbi panelház esetében egy komolyabb felújítására, míg utóbbi esetében karbantartásra fordítják.

Megemelik Dunaszerdahelyen az Újfalu lakótelep két panelházában a városi lakások bérleti díjait!
Fotók: a szerző

Hájos Zoltán a képviselő-testület keddi ülésén elmondta, hogy most lehetőség nyílik az Állami Lakásfejlesztési Alapból kedvezményes hitel felvételére ahhoz, hogy a 2441-es lakóházat felújítsák. Az ugyanis jelentősebb felújításra szorul, lévén hogy közel húszéves. A polgármester elmondása szerint szükség van az ablakok cseréjére, az épület hőszigetelésére, a felvonók cseréjére. A javaslat indoklása szerint ezek a munkálatok 499 200 euróba kerülhetnek, és ebből kifolyólag tartják szükségesnek a bérleti díjak emelését a beszerzési ár 5%-ára.

„A város eddig is úgy határozta meg a bérleti díjakat, hogy vissza tudja fizetni a hitelt, amelyből épültek. A lakások bérbe adása nem vállalkozási, hanem szociális célú együttműködés a polgárokkal, éppen ezért a bérleti díjak alacsonyabbak, mint a piacon, a bérleti díjakat, amit a város beszed, mind a hitel és a kamatok törlesztésére, valamint karbantartásra használjuk” – fejtette ki a polgármester.

Hozzátette, az 5555-ös panelház esetében az utóbbi időben számos javításra volt szükség, éppen ezért szükségesnek látják, hogy egy tartalékalapot hozzanak létre, hogy ebből fedezzék az olyan nagyobb összegeket, ami például az ablakok vagy a gázkazánok cseréjére kell, mivel az ott élők csak 100 euróig terjedő karbantartást kötelesek elvégezni.

A bérlei díjak azonban nem azonnal emelkednek, hanem az aktuális bérleti szerződések lejárta után, új szerződések megkötésekor. A polgármester elmondása szerint néhány közülük idén jár le, a többi pedig jövőre vagy azután. „Nem szeretnénk, hogy valaki korábban fizesse a megemelt bérleti díjat, mint mások, éppen ezért azokkal, akiknek korábban jár le, egy átmeneti szerződést kötünk, és csak azt követően emelkedik, hogy a beruházás is megvalósul”- húzta alá.

(SzT)