Megemlékezés Dunaszerdahelyen – „Egy ember nem egész életkora elég volt ahhoz, hogy elfelejtsük”

2019. május 8. - 11:39 | Régió

A fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek kedden Dunaszerdahelyen a fasizmus áldozatainak emlékművénél.

Megemlékezés Dunaszerdahelyen – „Egy ember nem egész életkora elég volt ahhoz, hogy elfelejtsük”
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

Az Antifasiszta Harcosok Szövetség, a Csallóközi Népművelési Központ, a Járási Hivatal, a város és a Matica slovenská helyi szervezete által szervezett megemlékezés koszorúzással indult, mely során az említett intézmények és szervezetek képviselői mellett iskolások is elhelyezték koszorúikat.

Eredetileg Nagy József (Híd) európai parlamenti képviselő mondta volna az egyik ünnepi beszédet, ám ő végül nem tudott eljönni. Jozef Janský, a Szlovák Antifasiszta Szövetség Galántai Területi Bizottságának elnöke pedig egyrészt elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy már 74. éve legyőzték a fasizmust és megdőlt Hitler náci Németországa, ugyanakkor aggodalmának is hangot adott, miszerint „egy ember nem egész átlagéletkora elég volt ahhoz, hogy Európa felejtsen és gőgössé váljon, és megfeledkezzen a müncheni árulás korszakáról”.

Emlékeztetett arra, hogy a második világháború nemcsak az áldozatok száma miatt az emberi történelem legnagyobb tragédiája, de a háború jellege és parttalan kegyetlensége miatt is. Beszélt arról, hogy Szlovákia teljes felszabadítása 226 napig tartott, az utolsó három település, melyet május 3-án szabadítottak fel, Klokočov, Korňa és Makov voltak, míg például Dunaszerdahelyről április 1-jén űzték ki a nácikat.

„Azokra emlékezünk, akik már nem élték meg a kivívott szabadságot, és azok előtt tisztelgünk, akik még köztünk járnak” – jegyezte meg.

Beszéde végén figyelmeztetett arra, hogy az emberek és az ország sorsáról akkor is és máig is inkább az emberi és erkölcsi értékek döntenek, éppen ezért köszönetet mondott azoknak, akik mind a mai napig emlékeznek.

(SzT)