Megérdemli a családja, hogy alaposan kivizsgálják Lučanský öngyilkosságát, véli Čaputová

2021. január 5. - 21:45 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő szerint Lučanský ellen a rendőrségi nyomozás alapján indult eljárás, és az ügyész javaslatára, illetve a bíróság döntése nyomán került börtönbe. „Ebben a fogságban bekövetkezett halála tragikus esemény, amelyet alaposan ki kell vizsgálni. Megérdemli a családja, és mindnyájunknak szüksége van erre” – közölte.

Megérdemli a családja, hogy alaposan kivizsgálják Lučanský öngyilkosságát, véli Čaputová

Az elnök üdvözli Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter igyekezetét, és egy olyan bizottság létrehozását, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálának körülményeit fogja vizsgálni. Erről a közösségi oldalán tájékoztatott azt is hozzátéve, hogy az elnöki hivatal elfogadta a bizottságban való részvételt.Az államfő hangsúlyozta: fontos, hogy a tényekhez tartsuk magunkat. „Csakis megfontoltsággal tudjuk megakadályozni, hogy az indulatok a társadalmat még inkább ellenséges táborokra ossza tovább”.

Az államfő egyúttal mérsékletre szólította fel az embereket. „Ahogy az ártatlanság vélelmével közelítünk minden vádlotthoz - Lučanskýt is beleértve -, úgy mérséklettel kell közelítenünk minden olyan spekulációhoz és megállapításhoz is, amelyre csupán a közhangulat alapján következtetnek” – magyarázta.

Az a független ellenőrző bizottság, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálát, illetve a korábbi szemsérülésének körülményeit fogja vizsgálni, 17 tagból áll. A bizottság első ülésére hétfőn került sor, amelyen elfogadták ennek alapszabályzatát. A tagok egy titoktartási kötelezettségről szóló dokumentumot is aláírtak. A nyilvánosságot csak a vizsgálat eredményeiről fogják tájékoztatni, amelyekről szavazni fognak.

A bizottságban koalíciós és ellenzéki parlamenti képviselők is vannak. A Za ľudí párt képviselőin kívül a bizottság tagjai között szerepel Zuzana Čaputová jelöltje, Radovan Pala, és az ombudsman jelöltje is, Tomáš Čitbaj. Ezenkívül a bizottságban a sajtó képviselői és külföldi szakértők is jelen vannak, például Anna Šabatová, volt cseh ombudsman. A szakértőket többek között a lengyel Monika Platek fogja képviselni.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a tudnivalókat Milan Lučanský tragikus halálának ügyéről.

TASR