Megeredt a szlovák zsaruk nyelve az emberrablási botrány kapcsán, hipp-hopp és itt lehet az újabb kormányválság

Nem csitul a határokat átívelő, tavalyi emberrablási ügy, aminek elég komoly szlovákiai vonatkozása van, tekintve, hogy egyre erősebb a gyanú, tényleg  itteni kormánygéppel rabolt el egy személyt a vietnami titkosszolgálat.

Megeredt a szlovák zsaruk nyelve az emberrablási botrány kapcsán, hipp-hopp és itt lehet az újabb kormányválság
Fotó: tasr

A DenníkN csütörtök koraeste felrakott a portáljára egy cikket, amiben szlovák rendőrök árulnak el a botrány kapcsán a pozsonyi hatóságokra nézve terhelő információkat, és úgy néz ki, ez nagyot fog szólni a végrehajtó hatalmon belül. 

A legkisebb kormánypárt, a Híd tegnap még csak azt nyilatkozta, "ha beigazolódik a gyanú, hogy a Szlovák Köztársaság aktívan részt vett a vietnámi állampolgár elrablásában, senki sem kételkedhet abban, hogy a nemzetközi kapcsolatokban ez nem kis bonyodalmakat fog okozni nekünk." 
 
Azóta eltelt egy nap, megjelent az említett írás és Bugár Béláék már nem a frázisokat pufogtatják, hanem jelezték  a törvényhozás felé, hogy csipkedjék magukat. Azonnal hívják össze a védelmi és a titkosszolgálatokat felügyelő bizottságokat, és hozzanak létre egy  vizsgálóbizottságot, amelyik kifürkészi, milyen szerepe van a szlovák hatóságoknak a történtekben.
 
Mint ismeretes,  a berlini Kerületi Bűnügyi Hivatal pár nappal ezelőtti állítása szerint „szinte minden kétséget kizáróan” szlovák kormánygéppel hagyta el a schengeni övezetet és tért vissza a hazájába a vietnámi expolitikus és vállalkozó, Trinh Xuan Thanh, akit tavaly július 23-án raboltak el Németországban, ahonnan Szlovákiába vitték, és aztán nagy valószínűséggel egy kormánygéppel továbbhurcolták. A német nyomozók tájékoztattak egy a vietnámi belügyminiszter és az akkori szlovák belügyminiszter, Robert Kaliňák közötti találkozóról is, melynek véleményük szerint egyetlen célja volt: „Trinh urat problémamentesen kijuttatni a schengeni övezetből és Vietnámba vinni.” 

A DenníkN csütörtök este megjelentetett és a rendőrségi szivárogtatásra alapozott beszámolója erősen indít:  "Az elkábított Trinh Xuan Thanh tavaly július 26-án a szlovák kormánygépbe utolsóként szállt be a pozsonyi reptéren. Az illetőt mindkét oldalról közrefogták a vietnámi titkosszolgálat emberei." Olyan benyomást kellett kelteni, mintha csak segítenék a megittasodott férfit.

A gép lépcsőjénél várakoztak a szlovák útlevélkezelők, akik közül az egyiknek nem stimmelt a távol-keleti küldöttség tagjainak a száma, hiányoztak az úti okmányok. 15 perccel később a VIP kapunál megállt egy belügyminisztériumi fehér Seat és a papírokkal kapcsolatos kalajamka egy csapásra rendeződött, a gép elhagyhatta Szlovákiát.

A hírportál végigveszi, hogyan szállították vissza Vietnámba az ottani hatalom kegyeiből korábban kiesett illetőt, és ebben az egész históriában a szlovák hatóságok bűnrészességét firtatja, amire a Bugárék is reagáltak.

Az exbelügyér Kaliňák csütörtökön késő este szokásához híven fapofával lenyilatkozta, hogy a Híd inkább valós dolgokkal foglalkozzon és nem pedig kitalációkra alapozó cikkekkel. De azt azért hozzátette, ha kérdőre vonják őt, örömmel elmagyarázza, hogyan is történt mindez. Azt még hozzátette, hogy a parlamenti bizottság rendkívüli ülésén részt vesz, hiszen tagja annak.

(DenníkN/sárp)