Megéri majd egyáltalán gázzal fűtenünk, ha felmegy az ára? Mennyivel kell többet fizetniük a szlovákiai háztartásoknak?

2022. április 19. - 13:58 | Belföld

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta vita tárgya, hogy Szlovákia képes-e megbirkózni az orosz gáztól való függetlenedéssel. A Denník E összegyűjtötte a gázhelyzettel és a gázárral kapcsolatos aktuális, legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Megéri majd egyáltalán gázzal fűtenünk, ha felmegy az ára? Mennyivel kell többet fizetniük a szlovákiai háztartásoknak?
Fotó: TASR - illusztráció

Szlovákia évente körülbelül egymilliárd dollárt fizet a saját fogyasztásra szánt orosz gázért, a pontos szám üzleti titok.

Néhány nappal ezelőtt Richard Sulík (SaS) gazdaságügyi miniszter azt mondta, hogy ha kell, Szlovákia rubelben fog fizetni az orosz gázért. Később finomított a kijelentésén, és hangsúlyozta, úgy gondolta, hogy csak abban az esetben „ha elkerülhetetlen lesz”, máskülönben ugyanis a gazdaság összeomlása fenyegetne. Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök szerint viszont Szlovákiának egységesen kell eljárnia az EU többi tagjával együtt ebben a kérdésben.

A Denník E felvázolta, mi történne, ha nem érkezne több orosz gáz Szlovákiába.

A teljes szlovákiai gázfogyasztás hány százalékát teszi ki az orosz földgáz?

A szlovák vezetékeken áthaladó gáz 80-85 százaléka Oroszországból származik. Ez az Eurostat adataiból következik. Ezek szerint 2020-ban az orosz gáz a teljes import 85 százalékát tette ki.

Ezzel az Európai Unió országai között a negyedik helyen állunk az orosz gáztól való függés tekintetében. Csak Csehország és Lettország (100-100 százalék) és Magyarország (95 százalék) előz meg bennünket.

Van Szlovákiának elég gáza az orosz nyersanyag nélkül is?

Az eddig megjelent elemzések és becslések szerint amennyiben az ország gázfogyasztása a jövőben is megegyezik a jelenlegivel, a válasz nem. Ennél lényegesebb azonban az a kérdés, hogy pontosan mennyi hiányozna és meddig. Alapvető különbség van aközött, hogy néhány százalék vagy néhány tíz százalék hiányozna, és hogy a hiány több hónapig vagy tovább tartana.

Drágább lesz a gáz a háztartások számára jövő évtől?

Szinte biztosan, de hogy pontosan mennyivel, az csak az év végén derül ki. Akkor számolja ki ugyanis az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az aktuális adatok alapján. A jelenlegi számítások szerint amennyiben nem változnak a piaci árak a tőzsdéken, akár 80-100 százalékkal is drágább lehet a háztartások számára a mostanihoz képest. A hő esetében 40-50 százalékos emelkedést jósolnak.

Sulík kijelentette, meg akarja akadályozni a drámai áremelkedést, azt azonban még nem pontosította, hogy hogyan. Az áram esetében már megállapodott a legnagyobb termelővel, a Szlovák Villamosművekkel (SE), hogy befagyasztják az árát, cserébe pedig a kormány elengedte a nukleális különadót. A gáz esetében viszont más a helyzet, azt ugyanis nem Szlovákiában nyerik.

Mi minden drágulhat a boltokban, ha nem lesz elég gáz?

A villanyáramnak, a gáznak és a hőnek csaknem 11 százalékos befolyása van a termékek és szolgáltatások esetében az infláció kiszámítása során. Tehát az energiaárak a rendszeresen vásárolt termékek árának körülbelül a tizedét érintik. Ide tartoznak az élelmiszerek, italok, ruházati cikkek, cipők, lakhatási, szállítási és egészségügyi költségek. A pénzügyminisztérium becslése szerint idén 8,5 százalékos drágulással kell számolnunk.

Megéri még gázkazánt vagy gáztűzhelyet vásárolni?

Az ezzel foglalkozó állami hivatal kifejezetten azt javasolja, hogy ahol műszakilag és gazdaságilag is lehetséges, fontolják meg a napelemek és hőszivattyúk telepítését.

Ami a gáztűzhelyeket illeti, a fűtéshez képest minimális a fogyasztásuk, de itt is olcsóbban jöhet ki a villanyáram, amelynek az árát 2024-ig befagyasztották.


(DenníkE)

Címkék: földgáz, gáz, orosz gáz