Megérkezett az amerikai külügyminiszter: "Szlovákia soha nem volt fejlődőbb és függetlenebb, mint ma"

Kedden Szlovákiába látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki a nap folyamán már találkozott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, felkészül Peter Pelletrini és Miroslav Lajčák.

Megérkezett az amerikai külügyminiszter: "Szlovákia soha nem volt fejlődőbb és függetlenebb, mint ma"
Mike Pompeo (Fotó: TASR)

Pompeo elsőként a Dévényi várhoz látogatott, ahol a Szabadság kapujánál találkozott a Szlovákiai Politikai Foglyok Szövetségének tagjaival. Beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államok és Szlovákia kapcsolata a közös értékeken nyugszik, melyeket azonban védeni kell. Hozzátette, az USA kész Szlovákia mellett állni barátként, partnerként, szövetségesként.

Értékelte a politikai foglyok szövetségét. "Az emlékművek, mint ez itt, emlékeztetnek bennünket, hogy mi forog kockán" - szögezte le, kiemelve, hogy nagy tisztelettel hajt fejet azon 400 személy előtt, akik a kommunizmus elől menekülve vesztették életüket. "Tudták, hogy menekülni azt jeleni, mint kockára tenni az életünket. Ennek ellenére megpróbálták. Ennyit jelent az ember szabadság iránti vágya " - folytatta.

Pompeo visszaemlékezett egy fiatalkori élményére, amikor katonaként Csehszlovákia határánál is járőrözött. Megdicsérte Szlovákiát, hogy a kommunizmus bukása után csatlakozott a transzatlanti demokráciákhoz.

"Szlovákia soha nem volt fejlődőbb és függetlenebb, mint ma" - húzta alá, emlékeztetve az ezt veszélyeztető tényezőkre, mint például az orosz agresszióra, amely "aláássa a szabadságot az európai kontinensen", valamint Kínára, az emberi jogok elnyomására és a külföldi befolyásolásra.

Amerikai külügyminiszter egymaga legutóbb húsz évvel ezelőtt járt Szlovákiában. Erre is emlékeztetett Mike Pompeo, amikor az Andrej Kiskával történt találkozója előtt kijelentette, hogy már rég volt az, amikor az USA érdeklődött Szlovákia iránt. Hozzátette, szükség van a két ország közti erős védelmi, gazdasági és politikai kapcsolatokra.

Kiska azt mondta, az USA fontos partnere Szlovákiának, a mai találkozójukon pedig az együttműködés erősítését szeretné elősegíteni, mivel szavai szerint ma egyetlen nagy témát sem tud egy ország önállóan megoldani - példaként említette a migrációt, a klímaváltozást és a terrorizmust.

(TASR/Denník N)