Megérkezett az első 4200 csomag Paxlovid Szlovákiába

2022. augusztus 5. - 15:56 | Belföld

Megérkezett Szlovákiába a Paxlovid első szállítmánya.

Megérkezett az első 4200 csomag Paxlovid Szlovákiába
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az egészsgügyi minisztérium szerint ez a vírusellenes gyógyszer jelenleg az egyik leghatékonyabb eszköz a COVID-19 kezelésében.

„A héten megérkezett az első 4200 csomag Szlovákiába, az egészségügyi minisztérium összesen 25 ezer csomagot rendelt meg”

– közölte a tárca kommunikációs osztálya.

"A gyógyszert a COVID-19 betegségben szenvedő betegeknek szánják, akiknél fokozott a kockázata a betegség súlyos lefolyásának, és a gyógyszer alkalmazására a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül sor kerül"

- ismertette a minisztérium. . A körzeti és szakorvosok írhatják fel, miután a PCR teszt kimutatja, hogy a beteg koronavírusos.

A minisztérium kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint a remdezivir hatóanyagot tartalmazó Veklury gyógyszer is kapható a kórházi intézményekben. A gyógyszer intravénás infúzió formájában adható be olyan felnőtt betegeknek, akiknél fokozott a kockázata a COVID-19 betegség súlyos lefolyásának.

A kockázati csoportok közé tartoznak például a 60 évnél idősebb betegek, a szívelégtelenség stádiumában lévő krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, előrehaladott krónikus szövődményekkel járó cukorbetegségben szenvedők, neurológiai betegségek, krónikus tüdőbetegségek vagy artériás hipertónia.

TASR/para

Címkék: Paxlovid