Megérkezett Eperjesre az a gép, amellyel a gázrobbanásban megrongálódott házat bontani fogják (VIDEÓ)

2019. december 13. - 19:12 | Régió

Megérkezett Csehországból Eperjesre az a berendezés, amelynek segítségével lebontják a gázrobbanás során megrongálódott Eperjesi (Prešov), Munkácsi (Mukačevská) utcai panelház felső emeleteit - tájékoztatott a rendőrség a közösségi hálón.

Megérkezett Eperjesre az a gép, amellyel a gázrobbanásban megrongálódott házat bontani fogják (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A gépet a rendőrség segítségével szállították Eperjesre.

„Ez az egyetlen olyan gép, amelynek elég hosszú a karja a munka elvégzéséhez, a munkásoknak nem is kell ez épület közelébe menniük"

- mondta szerdán Andrea Turčanová, Eperjes polgármestere. Hozzátette, azért kellett Csehországból hozni a gépet, mert Szlovákiában, sem máshol a közelben nincs hasonló, 67 méteres karú berendezés.

A polgármester elmondta, kapcsolatban vannak a statikai szakértőkkel is, hogy megállapítsák, csak a felső emeleteket kell-e lebontani, vagy az egész épületet. Megrongálódott ugyanis az egész szerkezet, leszakadtak a lépcsők, a teljes felújítás nagyon sokba kerülne. A város tárgyal a biztosítótársaságokkal is. Eperjes egymillió euró támogatást kapott a kormánytól. A pénzt az épület stabilizálására fogják fordítani. Ha szükséges, a kormány kész további támogatást nyújtani.

Pénteken történt gázrobbanás egy 12 szintes panelházban. A tragédia hét emberéletet követelt, egy személy eltűnt. Több környező ház lakóinak el kellett hagyniuk otthonukat. Néhányuk szombat délután hazatérhetett.

TASR