Megérkezett a hó a Csallóközbe is, de vajon a hétvégén is marad a tél?

2022. december 2. - 10:24 | Régió

Csütörtökön beléptünk a meteorológiai télbe, pénteken pedig Szlovákia több pontján, így a Csallóközben is megérkezett a hó. Az előrejelzések szerint viszont az igazi tél még várat magára.

Megérkezett a hó a Csallóközbe is, de vajon a hétvégén is marad a tél?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az első hópelyhek Nyugat-Szlovákia déli részén, illetve Besztercebánya megye környékén jelentek meg. Elsősorban eső formájában érkezett a csapadék, ami délelőttre fokozatosan átváltott hóra. A havazás előfordulásának határa 200 és 400 méter tengerszintfeletti magasságra tehető, de minél északabbra haladunk, annál lejjebb tolódik ez az érték.

Az időjósok szerint viszont nem sokáig örülhetünk a fehér csapadéknak, ugyanis a hőmérséklet fagypont felett alakul a nap folyamán – csupán a 400 méter feletti térségekben csökken 0 fok alá a hőmérő higanyszála. Így tehát hótakaró csak a magasabban fekvő területeken alakulhat ki, az alacsonyabban fekvőkön csak rövid ideig maradhat meg.

A csapadék még az éjszaka folyamán eláll, és vele együtt megérkezik a felmelegedés. Dél felől melegebb levegő kezd áramlani térségünkbe, ami a hétvégén +10 Celsius-fok körüli maximumokat eredményezhet.


(imeteo.sk)

Címkék: havazás, időjárás, tél