Megérkezett Pozsonyba a kormánygép egymillió védőmaszkkal és százezer gyorsteszttel a fedélzetén!

2020. március 19. - 13:20 | Belföld

Csütörtökön röviddel déli 12 óra után megérkezett Pozsonyba a kormánygép, amely Kínából szállított egészségügyi segédeszközöket.

A kormánygéppel egymillió védőmaszkot és százezer gyorstesztet szállítottak Szlovákiába – utóbbi képes informatív jelleggel kimutatni a koronavírus fertőzést egy órán belül.

A repülőgépet Peter Pellegrini leköszönő kormányfő és Denisa Saková belügyminiszter várta a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtéren. A sajtótájékoztatón Pellegrini elmondta, az eddigi rossz hírek helyett végre jobbal szolgálhat, ugyanis megérkeztek a várva várt segédeszközök.

A kormányfő elmondta, a kormánygépet átalakították áruszállításra, ideiglenesen eltávolították belőle az üléseket.

Pellegrini köszönetet mondott a belügyminiszternek, elmondása szerint az egész Denisa Saková és a belügyi tárca aktivitásának köszönhető, valamint megköszönte a kormánygép személyzetének is munkát, akik közel 24 órát töltöttek az egyik kínai repülőtéren.

A leköszönő kormányfő köszönetet mondott Kínának is a készséges hozzáállásért. Emlékeztetett, pár hete Pozsonyban fogadtak egy kínai repülőgépet a reptéren, az együttműködésnek pedig az lett az eredménye, hogy most Kína támogat bennünket.

Pellegrini megemlítette, a hálásak a kínai kormánynak, a védőmaszkok mellé ugyanis a százezer darab gyorstesztet ingyen adták.

„Életben nem vártam még így egyetlen repülőgépet sem. Szorítsunk, hogy a következő órákban megérkezzen egy újabb repülőgép Törökországból, amely orvosi segédeszközöket hoz” – mondta Pellegrini, majd hozzátette, a gép ma este, de legkésőbb holnap reggel érkezhet meg Szlovákiába.

A védőmaszkok elszállításában egyebek mellett várhatóan a Cargo is szerepet vállal majd. A szétosztására az egészségügyi minisztérium és a központi válságstáb előzetesen kidolgozott egy tervet a szükségletek prioritása alapján.

Denisa Saková belügyminiszter is köszönetet mondott a belügyi tárcánál dolgozó kollégáinak, akik bebiztosították a szállítmányt, valamint a cseh kormánynak és belügymininszternek, aki segített a szervezésben.

Kapcsolódó cikk:
Nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában, pontos számot még nem tudni


(parameter)