Megérkezett Szlovákiába az első adag a Moderna vakcinájából

2021. január 13. - 09:48 | Belföld

Már Szlovákiában van az amerikai Moderna gyártó koronavírus elleni vakcinája is, 5 ezer adag érkezett belőle az első körben.

Megérkezett Szlovákiába az első adag a Moderna vakcinájából
Fotó: AP/TASR

Az amerikai gyártó vakcináját a múlt héten javasolta engedélyezésre az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az egészségügyi minisztérium közlése szerint azonnal megkezdik az oltásokat ezzel a vakcinával, amint kiszállítják az oltópontokra.

A Moderna összesen 160 millió adag vakcinát szállít az Európai Uniónak az idei első és harmadik negyedév között. Az EU a Pfizer/BioNTech vakcinájából 300 milliót rendelt.

A Moderna vakcinájának vizsgálatán 30 ezer ember vett részt, akiknek a fele kapta a hatóanyagot tartalmazó oltást, a másik fele pedig placebót. Az oltások 94,1%-os hatékonyságot mutattak ki ennél a vakcinánál, ugyanakkor a súlyos Covid-megbetegedés ellen száz százalékban védett a kutatás során. A kezdeti védelem kialakítására a szervezetnek 14 napra van szüksége.

Szintén magas, 90,9 százalékos hatékonyságot mutattak ki a súlyos Covid-19 kockázatának kitett érintetteknél, beleértve a krónikus tüdőbetegségben, szívbetegségben, elhízásban, májbetegségben, cukorbetegségben vagy HIV-fertőzésben szenvedőket. Az oltást két dózisban, 28 nap eltéréssel, karba kell beadni a 18 éven felülieknek - írta korábban az EUrológus.

A Moderna-vakcinát eddig az USA-ban, Kanadában, Izraelben és Nagy-Britanniában engedélyezték, előbbi két országban pedig már használják is. A Moderna vakcináját egyébként ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette, mint a Pfizer, az oltóanyag a legmodernebb mRNS technológiára épül, melynek kutatásait a 2000-es években a magyar Karikó Katalin és kollégája végezték.

A Pfizer vakcinájával szemben a Moderna előnye, hogy nem mínusz 70, csupán mínusz 20 fokban kell tárolni szállításkor, ez pedig megkönnyíti a terjesztésüket. Mivel pedig már kétfajta oltóanyag áll majd rendelkezésre az EU-ban, ez felgyorsíthatja a vakcinával való eddigi gyér ellátottságot is.

(SME/Hvg.hu/parameter)