Megérkeztek a legfrissebb előrejelzések: számíthatunk hóra az idei télen?

2022. október 4. - 10:49 | Régió

A világ meteorológiai intézetei nyilvánosságra hozták előrejelzéseiket azt illetően, hogy mennyi hóra is számíthatunk az idei tél során – írja az imeteo.sk.

Megérkeztek a legfrissebb előrejelzések: számíthatunk hóra az idei télen?
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Jelenleg a La Nina jelenség fázisába érkezünk, sorozatban harmadik éve, ami ritkának számít – ez nagy mértékben befolyásolja az idei telet Európában is. A másik tényező, amit számításba vettek a szakértők az előrejelzés megalkotásában, az a Csendes-óceán víz alatti vulkánjának januári kitörése.

Ezek alapján az egyes intézetek kidolgozták előrejelzéseiket decemberre, januárra és februárra, de mivel hosszú távú jóslásról van szó, nem lehet 100 százalékosnak venni, inkább csak amolyan iránymutatásként szolgál.

Az ECMWF szerint a hosszú távú átlaghoz képest idén kevesebb lesz a hó Szlovákiában. Mindhárom hónapban hiány lesz a hóból – decemberben lesz a legkisebb, februárban pedig a legnagyobb. Ez nem azt jelenti, hogy idén télen egyáltalán nem fog havazni, csupán kevesebb fehér csapadékra számíthatunk, mint az elmúlt években. Az előrejelzések szerint februárban nagyobb mennyiségű hóra van esély Záhorie és a főváros környékén, míg a hegyekben jelentősen átlag alatti hó várható.

A brit UKMO ugyan más paramétereket vett figyelembe az előrejelzés megalkotásakor, becslése viszont többé-kevésbé egyezik az ECMWF-ével. Mindkét intézet szerint mindhárom téli hónapban az átlagoshoz képest kevesebb lesz a hó.

A két modell alapján tehát nagy a valószínűsége, hogy a korábbi évekhez képest idén enyhébb télben lesz részünk, kevesebb hóval.


(imeteo.sk)

Címkék: havazás, időjárás, tél