Megerősödik a belügyminiszter hatásköre a rendőrfőnök-választás terén

2021. november 30. - 18:33 | Belföld

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa tagjai kedden elfogadta a rendőrség, a Szlovák Információs Szolgálat, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar, valamint a vasúti rendőrség tagjainak közszolgálatáról szóló törvény módosítását, melynek értelmében megerősödik a belügyminiszter hatásköre az országos rendőrfőkapitány, illetve az Ellenőrzési Szolgálat (ÚIS) igazgatójának kinevezése és visszahívása terén.

Megerősödik a belügyminiszter hatásköre a rendőrfőnök-választás terén
Roman Mikulec belügyminiszter (Fotó: TASR)

A jelöltek parlamenti meghallgatása csak konzultatív jellegű lesz. A rendőrfőnököt és az Ellenőrzési Szolgálat (ÚIS) igazgatóját a tárcavezető indoklás nélkül is visszahívhatja.

A rendőrfőnök és az Ellenőrzési Szolgálat igazgatójának megbízatása jelenleg négy évre szól. Az új jogszabály eltörli ezt a korlátozást. A jövőben a szóban forgó két tisztviselő megbízatása akkor ér véget, ha önként lemondanak, ha felmentik őket, vagy ha letelik a szolgálati idejük.

A képviselők kedden elfogadták azt a módosító javaslatot is, amellyel a koalíció Zuzana Čaputová államfő kifogásaira reagált a közszolgálatról szóló törvény megvétózásával összefüggésben.

TASR