Megérte kitálalni – Az ügyész a csallóközi maffia egyetlen tagjának sem javasolt életfogytiglant

2019. március 19. - 19:38 | Régió

Az ügyész a csallóközi maffia tagjai ellen zajló büntetőper semelyik vádlottjának nem javasol életfogytig tartó szabadságvesztést – derült ki a Specializált Büntetőbíróság által folytatott eljárás keddi tárgyalási napján.

Fotó: Paraméter

A bírósági eljárás március 19-én célegyenesbe fordult, véget ért a bizonyítási szakasz, és az illetékes ügyész megtartotta záróbeszédét. Ebből az is kiderült, milyen mértékű büntetést javasol az egykor Sátor Lajos köré szerveződő csallóközi bűnszervezet tagjai számára.

Bár a bizonyítási szakasz során több vádlott is beleegyezett abba, hogy nélkülük menjenek végbe a tárgyalások, a záróbeszédre már megtelt a vádlottak padja, és mindenki a Besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézet tárgyalótermében hallgatta meg az ügyész összegző álláspontját.

Azt, hogy kik a vádlottak, és pontosan milyen bűncselekmények elkövetését írja a bíróság a számlájukra, itt foglaltuk össze.

A vádirat összesen kilenc gyilkossági ügyet tartalmaz. Három áldozatot strómanként használták fel gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez, két áldozat – Écsi Béla és testőre, Braňo K. – rivális bűnszervezetek tagja volt, három áldozat – Raisz Csaba, Raisz Szilárd és Reisz Andor – Sátor saját köreihez tartozott, az utolsó áldozat pedig maga a bűnszervezet feje, Sátor Lajos volt.

A korábbi feltételezések, melyek szerint több vádlott a vádirat által nem taglalt bűncselekmények felderítésében is segíti a hatóságokat annak érdekében, hogy elkerüljék az életfogytig tartó börtönbüntetést, beigazolódtak.

Az ügyész Nagy Zsolt számára 22 év, Bugár György számára 22 év, Kádár Krisztián számára 24 év, Zakál Ferenc számára 25 év, Vlčko Pál számára 25 év, Szamaránszky Roland számára 18 év, Márik Andor számára 18 év, Boris Drevenák számára pedig 15 év letöltendő szabadságvesztést javasolt a legszigorúbb büntetés-végrehajtási feltételek mellett.

Természetesen a Specializált Büntetőbíróság számára az ügyészi javaslat csupán irányadónak számít, a bírósági szenátus akár szigorúbb ítéletet is hozhat, ami azonban a hazai joggyakorlatban meglehetősen ritkának számít.

Jobban járt, aki kitálalt

Három vádlott teljesítette azokat a törvényi kritériumokat, melyek alapján esetleges büntetésüket rendkívüli jelleggel csökkenteni lehet. Közülük ketten belementek a vádalkuba, melynek keretében Nagy Zsolt és Bugár György számára egyaránt 22 év szabadságvesztést javasolt az ügyész. Ezt annak köszönhetik, hogy a bíróságon teljes körű beismerő vallomást tettek, és a szóban forgó büntetőügytől független gyilkosságok felderítésében is segítséget nyújtottak a hatóságoknak. Mindketten sok információval rendelkeznek, mivel benne voltak Sátor Lajos „kivégzőosztagában“, melynek tagjaiként tucatnyi személyt tettek el láb alól. Együttműködésük következtében számos büntetőeljárás indult, és több személy is vizsgálati fogságba került.

A harmadik vádlott, aki a vádalku közelébe került, Kádár Krisztián volt. Ő azonban nem fogadta el a neki „felkínált“ büntetési tételt – 20 év –, így végül az ügyész 24 év szabadságvesztést javasolt neki. Ez annak is betudható, hogy míg Nagy és Bugár tetteiket beismerték, Kádár bizonyos ügyekben – Reisz- és Sátor-gyilkosság – próbált kibújni a felelősség alól, és ártatlannak vallotta magát, ám ez az ügyész szerint nem bizonyult megalapozottnak.

Azok a vádlottak, akik ártatlanságukat hangoztatták, végül mind rosszabbul jártak, mint Nagy vagy Bugár – függetlenül attól, hogy kevesebb gyilkosság van a rovásukon, mint a két említett személynek.

Zakál Ferenc számára – a bűnszervezetben való részvétel, a Sátor-gyilkosság, valamint az egykori rendőrfőkapitány-helyettes, Jaroslav Spišiak ellen elkövetett hamis vádaskodás miatt – 25 év szabadságvesztést javasolt az ügyész. A csicsói férfi csupán a hamis vád bűncselekményét ismerte be a bíróság előtt.

Vlčko Pál számára szintén 25 év szabadságvesztésre tett javaslatot az ügyész. A nagymegyeri származású férfi a bűnszervezeti tagságot beismerte, ahogy azt is, hogy jelen volt az Écsi Béla ellen elkövetett emberrablás-gyilkosságnál, de a számlájára írt stróman-gyilkosságot végig tagadta.

Szamaránszky Roland és Márik Andor számára – akiknek a bűnszervezeti tagságot és az Écsi-gyilkosságban való részvételt róják föl – egyaránt 18 év, a Sátorékat segítő exrendőr, Boris Drevenák számára – akinek szintén a bűnszervezeti tagságot, és az Écsi-gyilkosságban való bűnsegédletet írják a számlájára – 15 év szabadságvesztést javasolt az ügyész.

A szerdai (március 20.) tárgyalási napon az ügyvédek záróbeszédére kerül sor, és a vádlottak is felszólalhatnak majd az utolsó szó jogán. A Specializált Büntetőbíróság szenátusa várhatóan a jövő héten hirdet ítéletet.

(db)


Korábbi beszámolóink a csallóközi maffiaperről (időrendi sorrendben):

Csonti bevallotta, hogy gyilkos

Megeredt Csonti nyelve: Sátor Kaliňák csúcsrendőrén keresztül akart visszatérni a normál életbe

Zakál mindent tagad, Csonti tovább csiripel

Névsorolvasás a bíróságon – Ők voltak a Sátor-maffia tagjai

„Öröm Dunaszerdahelyen élni, vádlott úr!“

Ő nem olyan, mint a többiek, ő nem gyilkos

Kádár tovább tagadta a gyilkosságokat, majd félbeszakadt a csallóközi maffia büntetőpere

"Sátor Lajos pisztolyt nyomott a számba"

„Csonti elásott egy kisebb falut"

Egy halálfej és kilenc koponya – Sátor Lajos magára varratta a tízes gyilkosságot

A megyeri adóhivatalban megnyílt a pénzcsap, és ömlöttek a milliók a csallóközi maffia kasszájába

Csonti elsírta magát, amikor Spišiakkal találkozott

Sátor Lajos: “Anyu, jobb, ha nem tudsz semmiről!”

Nem biztos, hogy olcsón megússza a gyilkosságokat a koronatanú

Elnapolták Horváth Lehel kihallgatását

Ott volt a Fontánában, de nem emlékszik semmire

“Talán azt gondolták, istenek”

MAFFIA: Ki pisál széllel szemben, Horváth vagy Kádár?

Az albári polgármester sofőrje szervezte meg a Sátor-Trnka csúcstalálkozót

„Azt kiabálta, hogy kinyírja az összeset, és Kádárral kezdi, ő lesz az első!”

Sátor sírva fakadt, Kádár izzadt, egymástól rettegtek

Trnka megúszta, neki nem kell a bíróságon magyarázkodnia Sátor Lajos miatt

Lučanskýt Sátor Lajosról vallatták, és megszólalt a tízes gyilkosság túlélője is

Temetőt csináltak a csallóközi határból, sorban kerülnek elő a holttestek

Csonti kilenc hónap után előbújt a börtönből

Életük végéig rács mögött maradnak Sátor Lajos emberei? Közeleg az ítélet napja!