A megfélemlítés ellen tüntetnek ma országszerte

Újabb tüntetés lesz pénteken 17 órától Pozsonyban és hét további városban. A megmozdulást ismét a Tisztességes Szlovákiáért tagjai szervezik.

A megfélemlítés ellen tüntetnek ma országszerte
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A civilek ezúttal a megfélemlítés ellen szerveznek tüntetést – válaszul arra, hogy a rendőrség korrupció gyanúja miatt indított ellenük eljárást. Pozsony mellett Kassán, Zsolnán, Léván, Besztercebányán, Privigyén (Prievidza), Késmárkban (Kežmarok) és Garamszentkereszten (Žiar nad Hronom) is utcára vonulnak az emberek.

A Tisztességes Szlovákiáért tüntetéseinek szervezői elutasítják a kormány felől érkező támadásokat. Azt is visszautasítják, hogy valaki irányítaná és pénzelné őket külföldről, vagy, hogy államcsínyt akarnának elkövetni. 

Az esetleges megfigyelésükkel és lehallgatásukkal kapcsolatban azt mondták, hogy ez egyértelműen zaklatásnak és megfélemlítésnek minősül.

„Ezek mind kitalált dolgok" – jelentette ki Juraj Šeliga a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén tartott rövid sajtótájékoztatón a hét elején azokra a vádakra reagálva, amelyek szerint a mozgalmat külföldről irányítják. Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy a feltételezések szerint a titkosszolgálat embereivel figyeltették meg őket. „Nem találok erre legális magyarázatot. Semmi rosszat nem csináltunk" – jelentette ki, és hozzátette, hogy ez egyértelműen zaklatás.

A megmozdulás mellett kiállt a nyilvánosság és a művészek is, akik arra kérik az embereket, vegyenek részt a tüntetésen. „Pozsonyban pénteken, 17 órakor kezdődik a tüntetés az SNP téren. A Nekünk Nem Mindegy diákkezdeményezés tagjai 16.15-kor találkoznak a Šafárik téren, innen vonulnak át aztán az SNP térre” – tájékoztattak az aktivisták. A téren beszédet mondanak az 1989 novemberében is tüntető diákok és aktivisták, valamint újságírók is. A tüntetéseken való részvételre buzdított több színész, köztük Tomáš Maštalír, Kristína Svarinská, Táňa Pauhofová és Alexander Bárta. 

Csütörtökön délig 50 ezer euró gyűlt össze a tüntetést támogatók által.

„Semmi kétség afelől, hogy ki fizeti a Tisztességes Szlovákiát. Csak önök fizetnek bennünket” – írták a megmozdulás szervezői a Facebook-oldalon.

1989 novemberében, pontosan 29 évvel ezelőtt, az emberek bátran szembeszálltak a rendszerrel, amelyben nem érezték magukat szabadnak. Akkor a titkosszolgálat és az állam nem volt rest megfigyelni a polgári aktivistákat annak érdekében, hogy megtartsa a pozícióját. A SMER kormányzása alatt most újra ez történik. 

2018 márciusában közösen álltunk a tereken, az után kiáltva, hogy a politikai kultúrában változás menjen végbe. Azok, akik több mint száz városban a pódiumon álltak, de azok is, akik a pódium előtt állva hallgatták őket, azóta álandó támadásnak vannak kitéve, külföldi ügynököknek vagy hasznos idiótáknak titulálva. A hatalmasok azonban csupán azt nem értették meg, hogy mi nem akarunk egy olyan országban élni, ahol újságírókat gyilkolnak meg. Nem akarunk olyan országban élni, ahogy rabolnak, ahol lemásolt munkákkal szereznek titulusokat, ahol a választások elbukása után választási rendszereket változtatnak. Nem akarunk olyan országban élni, ahol az igazság manipulálva van.

Mi, akik a pódiumokon álltunk, ma érthetetlen megfélemlítésnek vagyunk kitéve. Állítólagos anonim vádol minket külföldről pénzelt államcsínnyel. Azt a képzetet akarják kelteni, hogy azok, akik a pódiumon álltak, különböznek azoktól, akik a pódium előtt álltak, vagy azok, akik nem voltak ott velünk a tereken. Ez a hazugság az utolsó, ami maradt nekik. Megértették, hogy nem törnek meg minket, hogy nem tűnünk el, ezért próbálnak megfélemlíteni és megosztani minket. Mutassuk meg nekik, hogy ez nem fog sikerülni. Pénteken, november 16. -án találkozzunk a SzNF terén. Mi, ellenben Fico képviselővel, 1989 novemberét észrevettük. Mi mindnyájan azok vagyunk, akikre vártunk
- áll a Tisztességes Szlovákiáért felhívásában.

Mint ismert, A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége Peter Hraško NAKA-igazgató parancsára kihallgatta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit, akik a februári Kuciak-gyilkosság után országszerte kormányellenes tüntetéseket szerveztek.

Az aktivisták ellen azért folyik eljárás, mert névtelen feljelentés érkezett ellenük, miszerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket - közölte a beidézett személyekkel a kihallgatásokat végző vizsgálótiszt.

A civilek a Facebookon szerdán azt írták, az ügyészség értesítette őket, hogy az eljárást kiutalják egy másik szervhez. "Nem tudjuk, mi lesz a következő lépés a NAKA vagy az ügyészség részéről, sem azt, hogy lesznek-e még kihallgatások" - fogalmaznak.

Kapcsolódó cikkek:
Vizsgálja a NAKA, hogy Soros György megpuccsolta-e a Fico-kormányt
Nem kell fegyverrel jönnötök. Nekem sem lesz. Legföljebb az első maszkos fószert leköpöm!
Több mint 300 újságíró írta alá a Fico kijelentése ellen tiltakozó nyilatkozatot
Péntekre újabb nagygyűlést hív össze a Tisztességes Szlovákiáért
Bugár: "A sorosozás csak buta pótcselekvés"
Váratlanul beszüntették a Tisztességes Szlovákia szervezőinek vegzálását


(parameter)